Emma Wagenaar

Ronnie Stam

23 januari 2016

The Chair interviewde recent celebrity hairstylist Ronnie Stam, Creative Director van Oribe Hair Care USA. Ronnie is Nederlands van origine, maar vertrok ruim 25 jaar geleden vanwege zijn editorial werk naar New York.  Als hairstylist van sterren als Kate Moss, Naomi Campbell, Cindy Crawford en Keith Richards weet hij als geen ander hoe belangrijk haar voor je imago is. Wij spraken Ronnie over zijn carrière, motto, ultieme tips en favoriete producten.

Q: Wanneer besloot je om haarstylist te worden?

Ik kom uit een echte kappersfamilie en vond het vanaf jongs af aan al leuk om te helpen. Ik vond het een mooi vak. Zo ben ik er ingerold. Ik was een ‘amazing assistent’. Ik had altijd alles onder controle, een heel eigen systeem en voelde me comfortabel in die rol. Maar toen ik zelf aan de slag moest wist ik het in eens niet meer zo zeker. Maar mijn mentor Christiaan (Nederlands haar icoon, red) in Amsterdam zei gewoon: ‘je gaat nu knippen of je gaat er uit.’

Q: Wat is het mooiste van je vak?

Ik zie mezelf niet als een kapper, maar als een educator. Ik wil mijn klanten dingen leren en bijbrengen. Iets wat veel kappers vergeten in Nederland. Veel kappers zijn veel getalenteerder dan ze laten zien. Ze blijven in hun comfort zone en werken bijna fabrieksmatig de ene na de andere klant af. Je moet jezelf – je kennis en skills – blijven updaten en uitdagen, zo stijg je boven de rest uit en blijf je je klant inspireren. Dat is waar het om draait.

Q: Als je geen haarstylist was geworden, wat zou je dan zijn?

Daar heb ik nooit zo over nagedacht. Het is allemaal zo natuurlijk gegaan. Dit vak past zo goed bij me: ik ben een echt mensen-mens en contact met klanten ging me heel makkelijk af. Een goede kapper moet niet alleen goed met haar zijn. Uiteindelijk zie ik mijn werk nog steeds niet als ‘werk’.

Q: Hoe ben je als Creative Director bij Oribe Hair Care terecht gekomen?

Net als veel editorial hairstylisten gebruikte ik de Oribe producten al heel veel.  Zo ben ik in eerste instantie met ze in contact gekomen. Het merk was toen nog niet zo groot, dus vroegen ze me eerst om 1 week te komen werken. Daarna werd het nog een week en toen werd ik gevraagd als Creative Director. Ik geef trainingen, doe conceptontwikkeling, test producten, creëer nieuwe looks en help mee met het ontwikkelen van nieuwe producten. Oribe heeft echt die Wow-factor; het zijn allemaal next level producten.

EEN GOEDE KAPPER MOET NIET ALLEEN GOED MET HAAR ZIJN

Q: Wat is het hoogtepunt uit je carrière?

Ik heb het geluk gehad om met grote namen uit de muziek, film- en modellenwereld gewerkt te mogen hebben en daar ook een close band mee op te bouwen. Ik heb met bijna alle topmodellen gewerkt en met de Rolling Stones en Aerosmith tijdens de Armageddon-periode. Het is leuk om hun levens beter te leren kennen en een kijkje te krijgen in de keuken van een band. Ik hou enorm van muziek, als kind speelde ik in een band. Maar uiteindelijk gaat het mij om mensen mooi maken en ze zelfvertrouwen geven. Dat geeft me de meeste voldoening. 

Q: Wat is je motto?

Versatility. Je draagt ook niet elke dag dezelfde kleren. Daag jezelf uit, kijk hoe mensen daarop reageren en probeer jezelf telkens opnieuw uit te vinden.

Q: Heb je een duidelijk handelsmerk?

Die diversiteit vind ik ook in mijn hairstyles belangrijk. Ik wil liever dat mensen zeggen: ‘I love your hair’ in plaats van ‘I love your hair cut’. Het gaat om een bepaald gevoel en niet om die ene bepaalde coupe die ik creëer. De stijl van de coupe moet niet permanent zijn. Ik hou best van grafische en sterke looks, maar dan moet het met een andere scheiding ofzo wel weer heel anders te dragen zijn.

Q: Wat is je ultieme tip voor gorgeous haar?

Een goede coupe: ga naar een professionele kapper en een high-end salon met een duidelijke visie, iemand die je vertrouwd en waar je een klik mee hebt. En heb verwachtingen van je stylist: stel vragen, doe je research. Voel je bij het consultatiegesprek geen connectie met je kapper, step away.

Q: Wat zijn je favoriete producten?

Als eerste is dat de Imperméable Anti Humidity Spray. Wat ik ook doe, ik gebruik hem overal bij: van blow-dry tot updo. Zie het als een soort activator van de look die je hebt gecreëerd. De Gel-Serum is ook een geweldig product. Het geeft een sterke hold, zonder residu. Föhnen in nat haar maakt hij het haar voller en super sexy. In droog haar heeft het meer een gel-effect. Ik hou enorm van multi-taskers en daar is Oribe echt een ster in.

ronnie stam

Tekst: Emma Wagenaar

 

 

Categorieën