Georgien Modijefsky

Natural hair movement: jeugddocu ‘Dat Haar!’

12 november 2016

De laatste paar jaar zien we een stevige daling in producten als haar relaxers; een chemische behandeling bedoeld om krullen in het haar te ontspannen. Dit heeft veel te maken met de natural hair movement. Zondag 13 november wordt op NPO3 een documentaire uitgezonden die een mooi beeld belooft te geven van deze movement door een meisje te volgen dat leert dat ze prachtig is zoals ze is.

Natural hair movement

Vrouwen met haartype 3 of 4 laten steeds vaker de chemische behandeling links liggen en omarmen hun krullen; zo ook celebrity’s als model Selena Forrest en actrice Kerry Washington. Top! Wat houdt deze natural hair movement nou eigenlijk in?

Deze movement en het gebruik van het woord “natural” kan voor de één iets anders betekenen dan voor de ander, maar in principe betekent het dat het haar niet meer behandeld wordt door voorgenoemde chemische relaxers en compleet (of zo veel mogelijk) de natuurlijke textuur heeft. Het draait hier niet alleen om looks en producten, er zit een achterliggende gedachte achter: het gaat om jezelf zijn en goed in je vel zitten.

Dat Haar!

Dat Haar! is een jeugddocumentaire over de 12-jarige Kaylee, een geadopteerd meisje uit Lesotho dat met haar alleenstaande moeder Ditty in een dorp in Friesland woont. Kaylee heeft geen wapperende blonde lokken zoals haar klasgenoten. Haar kroeshaar heeft een andere verzorging nodig dan het steile haar van haar moeder en er is niemand in hun omgeving die goede raad kan geven. Samen gaan ze het dorp uit om van een ‘black hair kapper’ echt goede tips te krijgen. Voor het eerst ziet Kaylee hoe mooi haar haar is en wordt duidelijk hoe je haardracht een uiting van je identiteit kan zijn.

Bibi Fadlalla

De documentaire is geregisseerd door Bibi Fadlalla, een freelance documentairemaker en TV journalist die voor verschillende Nederlandse televisieprogramma’s heeft gewerkt. In haar werk staat de relatie tussen verschillende bevolkingsgroepen vaak centraal. Zo maakte zij in 2012 al het documentaire tweeluik ‘Zwarte Piet en Ik’, vlak voor de Pietendiscussie in Nederland losbarstte. Dit jaar won zij met haar documentaireplan voor Dat Haar! de pitch van de Innoversity Parade.

Innoversity Parade

De Innoversity Parade staat voor innovatie en diversiteit in de media en vond dit jaar op 7 april plaats. Op deze dag wordt onder mediamakers het debat aangezwengeld over diversiteit en innovatie in de media en wordt er een impuls gegeven aan de pogingen van de media om hun personeel en producties diverser te maken.

Dat Haar! wordt zondag 13 november om 23.30 uitgezonden op NPO3 (3LAB). Wil je de documentaire graag zien maar heb je geen tijd op deze dag? Geen zorgen! Zondag 11 december wordt de uitzending herhaald om 19.35 op NPO 3 (NPO Zapp).

Beeld: This Is Your Conscience

Categorieën