Iris Poldervaart

10 verrassende dingen die je met haar kan doen

26 januari 2016

Wist je dat je haar voor veel meer dingen kunt gebruiken dan alleen mooi zijn? Speciaal om het gebruik van haar in onconventionele vormen in de spotlights te zetten organiseert het Centraal Museum in Utrecht de modetentoonstelling HAAR!. Zo kun je bijvoorbeeld van haren ook sieraden, meubels, kledingstukken en zelfs borduursels maken. De bedenkers achter de tentoonstelling hopen dat dit mensen inspireert om iets meer out of the box te denken. Om te laten zien dat haar een prima materiaal is voor allerlei andere toepassingen zetten wij de 10 verrassendste dingen waar je haar voor kunt gebruiken op een rijtje.

  1. Je moestuintje beschermen

Ja, echt! Het klinkt misschien vreemd, maar er is een bedrijf dat matten weeft waar haren in verwerkt worden. Deze matten beschermen de wortels van planten tegen insecten en heftige weersomstandigheden.

2. Ongedierte op afstand houden

Bang voor muizen? Goed nieuws! Als je van losliggende plukken haar houdt tenminste. Het schijnt namelijk dat ongedierte de geur en structuur van mensenhaar zo vervelend vinden dat ze flink uit de buurt blijven. Dat je het even weet.

3. Olierampen oplossen

Dat olie goede dingen voor je haar kan doen is bekend, maar NASA kwam er een aantal jaar geleden achter dat haar ook erg handig kan zijn voor olie. Een olieramp, welteverstaan. Het werkt namelijk absorberend en zou grote hoeveelheden olie uit water op kunnen nemen. Zou dit ook werken wanneer we weer eens geknoeid hebben in de keuken?

4. Vogelnestjes bouwen

En wij maar denken dat vogels hun nestjes maken met takken. Niet alleen takjes en blaadjes, maar ook haar blijkt uitstekend nestmateriaal te zijn. De haren die je uit je borstel haalt tijdens een grote schoonmaak kunnen dus zomaar een vogel de winter door helpen.

5. Touw vlechten

Als je nog eens op een onbewoond eiland terecht komt (je weet maar nooit) kan dit zomaar eens goed van pas komen: van haar kun je prima touw vlechten. Zo bouw je binnen no time een vlot of boomhut voor jezelf. 

6. Wierook maken

Als je wel eens te dicht bij een kaars hebt gestaan weet je dat verbrand haar niet bepaald lekker ruikt. Toch werd in India haar nog wel eens gebruikt om wierook van te maken. Wierook bedoeld om slechte geesten mee te verdrijven, dat dan weer wel. Met zo’n geur kunnen wij ons daar best iets bij voorstellen…

7. Kunstmest maken

Je wist het misschien niet, maar haar zit vol met voedingsstoffen. Nou zouden we niet aanraden om zelf die haren die je per ongeluk in je broodje vindt op te eten, maar voor planten zijn deze voedingsstoffen uitstekend geschikt. In China werd haar dan ook volop gebruikt als kunstmest.

8. Medische hechtingen zetten

Tegenwoordig hebben we gelukkig andere oplossingen gevonden, maar in de tijd van de Romeinen dienden haren vaak als materiaal voor medische hechtingen. Een groot voordeel was dat deze haren vrijwel nooit voor infecties zorgden. Helemaal niet zo’n slechte oplossing dus.

9. Muziekinstrumenten bespelen

Nog zoiets waar vroeger haren voor gebruikt werden: snaren op muziekinstrumenten, zoals bijvoorbeeld violen. Leuk weetje: violen gespannen met haren werken prima voor het spelen van folkmuziek, maar zijn dan weer minder geschikt voor orkestrale muziek omdat daar een andere sound voor nodig is. 

10. Sojasaus maken

Eh… wat? Hier denken we liever niet teveel over na, maar blijkbaar is er een bedrijf in China dat sojasaus maakt van haren. Nog een stukje sushi, anyone?

The Chair haar jurk

Tekst: Anna van der Griend
Beeld: Centraal Museum Utrecht, Lookbook.nu

 

Categorieën