Floor Gijsbertse

Vet haar? Deze gewoontes kunnen de oorzaak zijn

20 november 2018

Niets zo irritant als vet haar, want dat betekent dat je haar rijp is voor een wasbeurt. Daarnaast kan vettig haar je een onwijs onprettig gevoel geven. Da’s niet leuk en ook niet nodig. Want misschien geef je je haar de schuld, maar wat dacht je van je eigen gewoontes?

1. Te vaak wassen
Je hebt gesport, je haart voelt viezig aan, je wilt dat het per-fect zit of het is simpelweg een gewoonte geworden om het vaak te wassen. We snappen het heus. Maar je haar vaak wassen gaat er niet voor zorgen dat je haar gezonder wordt. In tegendeel. Door je haar vaak te wassen spoel je de natuurlijke oliën van je hoofdhuid af waardoor je lichaam denkt dat je een tekort hebt, en extra gaat aanvullen. Gevolg? Vet haar.

2. Teveel aan je haar zitten
Ben jij een typisch friemelgeval? Grote kans dat jij te pas en te onpas aan je haar zit te friemelen, zónder dat je het doorhebt. Het lijkt misschien weinig kwaad te doen, maar vaak aan je haar zitten kan er wel voor zorgen dat je haar snel vet wordt.

3. Te vaak kammen
Uiteraard vragen je manen om de juiste verzorging. Daarbij wil je zorgen dat je haar zo weinig mogelijk klitten heeft. Je borstelt het daarom regelmatig uit. Da’s goed, maar overdrijven is ook een vak. Wanneer je te vaak je haar kamt of borstelt stimuleer je de olieproductie op je hoofdhuid waardoor je haar sneller vet wordt en er ook sneller vet uitziet. Kortom: less is more.

4. Te veel stylingproducten
Doorloop je bloedfanatiek elke keer je volledige stylingroutine? Goed dat je zoveel effort steekt in het behouden en onderhouden van je gezonde lokken. Maar te veel producten kunnen ervoor zorgen dat je hoofdhuid verstopt raakt, met als gevolg dat je snel vet haar hebt. Denk je dat dat de reden is voor jouw vette haar? Probeer je producten te halveren om te zien of het verbetert. Een periode geen producten gebruiken is ook een goede zet. Bovendien kan proberen vast geen kwaad.

5. Je gebruikt de verkeerde producten
Soms is een oplossing voor een probleem héél simpel. Want heb je wat fijner haar, maar gebruik je wel redelijk ‘zware’ producten? Dan kan dat de oorzaak zijn van je vette haar. Wordt je haar snel vet? Dan is het sowieso wijsheid om te kiezen voor lichtgewicht producten die vooral voeden.

6. Goedkope haarproducten
Goedkope haarproducten kunnen namelijk – zonder dat jij het doorhebt – een grote boosdoener zijn voor je haar. Want in de goedkopere haarproducten zitten siliconen en dit heeft de nodige gevolgen. Hoe je dit merkt? Siliconen zorgen ervoor dat je haar na het wassen goed aanvoelt, maar binnen een mum van tijd heb je vet haar. De siliconen doen namelijk niets aan de verzorging van je haar. Tip: vraag altijd aan een professional om een persoonlijk advies. Zo kun je producten ontdekken die niet alleen goed bij je haar passen maar ook aansluiten op je haarwensen. Fijn toch?

Categorieën