Georgien Modijefsky

Hot now: vegan haarverf

10 november 2016

Waar kort geleden iedereen nog glutenvrij ging, draait nu alles om vegan. Steeds meer mensen adopteren deze trend in hun eetpatroon, zowel fulltime als parttime. Er is een steeds hogere bewustheid over wat voor producten mensen eten, maar ook wat andere soorten producten betreft speelt vegan een steeds belangrijkere rol.  Zo kun je nu ook je haar vegan laten kleuren. The Chair was nieuwsgierig en deden wat research naar vegan haarverf

Vegan: de basics

We beginnen bij de basis. Het Koenen woordenboek geeft de volgende definitie van een veganist: “iemand die uit principe of om gezondheidsredenen geen dierlijke producten gebruikt, noch in de voeding, noch anderszins”.

Compleet vegan zijn draait dus niet alleen om vegan eten, maar ook om alle andere soorten producten. Misschien heb je al eens gehoord over vegan lipstick, of zelfs vegan nagellak, maar wist je al dat er zelfs een vegan variant van haarverf bestaat? Zelf hadden we er meer dan genoeg vragen over: wat zit er dan precies in? Zijn de resultaten met vegan haarkleuring hetzelfde als met ‘gewone haarverf’? We doken het internet op voor wat research.

Vegan haarkleuring bevat dus totaal geen dierlijke producten en is dierproefvrij. Bovendien kwamen we er achter dat de meeste merken die een vegan haarverf verkopen, ook geen (of zo min mogelijk) chemische en synthetische stoffen hierin verwerken, zoals ammoniak, parabenen en geur- en kleurstoffen. Maar als dit er allemaal niet in zit, wat zit er dan wel in? Bij ingrediënten kan je denken aan bijvoorbeeld essentiële olie en extracten van verschillende planten, kruiden en vruchten. Hierdoor is vegan haarverf ook een stuk gezonder voor je haar dan traditionele haarkleuringen.

Vegan haarverf heeft niet helemaal hetzelfde effect als traditionele haarverf. Het product is minder agressief voor het haar, dus echt radicale transformaties bereik je er niet mee. Je kan bijvoorbeeld het haar wel iets oplichten, maar als je van bruin naar platinablond wil is dit helaas geen volwaardig alternatief.

vegan haarverf

Er zijn meer dan genoeg merken die vegan haarverf verkopen, waaronder OriginalMineral, Logona, Herbatint, Lush, Naturtint, Arctic Fox, Manic Panic, Lush, Sante, Special Effects en Tints of Nature.

Deze producten zijn ook zeer geschikt voor mensen met een haarverf allergie. Voor degenen die niet per se vegan producten willen gebruiken, maar wel wat bewuster willen zijn van het milieu, zijn er genoeg eco-vriendelijke alternatieven om eens te proberen.

Categorieën