Floor Gijsbertse

SOS! Dít kan de reden zijn dat je haar uitvalt

1 november 2018

Shock! Horror je haar valt uit. Niet schrikken, want misschien kun je met kleine aanpassingen in je dieet of levensstijl de boel een halt toe roepen.

Er zijn veel verschillende redenen waardoor je last van haaruitval kunt hebben. Maar maak je vooral niet druk! Want op een gemiddelde dag verlies je tussen de 50 en 100 haren. Soms heb je een periode dat je haar net even iets meer uitvalt dan ‘normaal’. No worries! Neem onze tips in acht en over een tijdje zijn jouw manen weer helemaal back on track.

Ga een vitamine- of ijzertekort tegen
Soms is je haaruitval een simpel gevolg van een bepaald tekort. Vaak heeft dit te maken met een vitaminetekort of een ijzertekort. Denk je dat dat de boosdoener is? Slik een periode van twee maanden supplementen met ijzer en vitaminen om de boel een boost te geven. Laat je adviseren door je huisarts of apotheek.

Voorkom stress
Yes, daar is-ie weer: stress. De boosdoener voor veel kwaaltjes en klachten. Ook haaruitval kan veroorzaakt worden door stress. Uiteraard kun je niet altijd voorkomen dat je stress hebt, maar je kunt er uiteraard wel je best voor doen om stress te verminderen. Hoe? Door meer te sporten, te mediteren, rust te nemen of dingen bespreekbaar te maken die de grootste bron van stress zijn, zoals je drukke baan.

Schaf een goede borstel aan
Voor een haarborstel geldt hetzelfde als een tandenborstel: als het niet bij je mondbehoeftes past, doet het meer kwaad dan goed. Want je kunt wel bloedfanatiek elke dag je haar uitkammen met een bepaalde borstel, maar als het de verkeerde borstel is voor jouw haartype ben je de Sjaak. Zo maken plastic borstels niet alleen je hoofdhuid ongelukkig, maar ook je haar in het algemeen. Hetzelfde geldt voor een metalen borstel. Daarnaast is de belangrijkste spelregel dat je je haar pas kamt als het droog is. Als je haar nat is staan de haarschubben open waardoor je haar snelle afbreekt. Bij droog haar zijn de haarschubben weer gesloten.

Drink meer water
Hoeveel water drink je ongeveer op een dag? Water, koffie en de rest tellen niet. Waarschijnlijk kom je na een simpele optelsom tot de conclusie dat je verdomd weinig water drinkt. Het is aanbevolen om gemiddeld minimaal 8 glazen water per dag te drinken. Want niet alleen voor een stralende huid, maar ook voor de opbouw van (gezond) haar is water nodig. Hydratatie is key!

Gebruik de juiste verzorgingsproducten
Het kan geen kwaad zo nu en dan van shampoo, conditioner en haarmasker te wisselen. Je haar houdt van variatie, want té lang dezelfde producten zorgt ervoor dat je haar aan de voedingsstoffen gaat wennen en ‘lui’ wordt. Daarnaast is een goed masker een succesverhaal voor ongeveer elk haartype. Zie het als een ultieme verzorgingskuur voor je haar – juist als het broos is en uitvalt.

Categorieën