Iris Poldervaart

Opvallend feitje: je haar matcht je naam

7 maart 2017

In de categorie bizarre feitjes: je haar matcht je naam. Say what?

Aan iemands haar kun je een heleboel aflezen. Niet alleen wat je met je haar doet, maar ook hoe je je haar knipt en kleurt kan heel wat over je persoonlijkheid verraden. Maar dat je haar niet alleen je karakter, maar ook je naam matcht, dat is nieuws.

Goede match

In een onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Personality and Social Psychology, werden participanten gevraagd om aan de hand van een foto van iemands gezicht de juiste naam te kiezen uit een lijst van vier à vijf namen. Wat blijkt: de deelnemers wisten de namen en de gezichten behoorlijk goed te matchen. En wat misschien nog wel opvallender is, is dat de deelnemers niet alleen gezichten maar ook kapsels aan de juiste naam wisten te linken. In één deel van het onderzoek kregen participanten foto’s te zien waarop het gezicht van de persoon in kwestie vervaagd was, maar het haar wél goed te zien was. Juist in dit onderdeel werd de naam verrassend vaak goed geraden. Oftewel: je haar matcht je naam, zonder dat je het zelf doorhebt.

Stereotypen en gedrag

Yonat Zwebner, de auteur van het onderzoek, heeft een mogelijke verklaring. “Haarstijl is het deel van ons gezicht waar we zelf de meeste controle over hebben. Het zou dus kunnen dat we een kapsel kiezen dat past bij het stereotype van onze naam. Wanneer mensen bepaalde dingen van je verwachten, kun je je uiteindelijk naar die verwachtingen gaan gedragen. Deze verwachtingen zijn vaak gebaseerd op stereotypen. In eerdere onderzoeken zagen we al dat we bepaalde namen linken aan bepaalde stereotypen. Het kan dus best dat je je gedrag en je uiterlijk hier na verloop van tijd op aanpast”.

Als je nu denkt “dat is onzin, want ik heb nog nooit mijn haarstijl gekozen aan de hand van mijn naam”; dat kan kloppen. Deze keuze is namelijk grotendeels onbewust. Maar voortaan wanneer je bij de kapper om een nieuwe kleur of kapsel vraagt besef je je misschien wel: ‘dit is zó [jouw naam]’.

 

Beeld: Vogue

Categorieën