Iris Poldervaart

James Pecis over trends en individualisme | Interview

26 maart 2017

Haarstylist James Pecis heeft, zeker of iemand van zijn leeftijd, al een flinke carrière achter de rug. Hij werkte bij verschillende salons in San Francisco, New York en Londen. Sinds 2007 werkt hij als haarstylist in de modeindustrie, zowel voor shows als voor shoots, en sinds 2015 is hij Creative Director bij Oribe. The Chair spreekt James Pecis tijdens Parijs Fashion Week fall/winter 2017 over zijn gemixte gevoelens voor de fashion wereld, het verdwijnen van trends, en haar als politiek statement.

Paris Fashion Week afterparty

We ontmoeten de charismatische James tijdens een fashion week feestje. De locatie: Le Red House in hartje Parijs. Een “dive bar”, zoals James het zelf noemt. “Ik heb deze locatie uitgekozen omdat het een speciale plek is voor mij. Elke fashion week, na de shows, komen de haar teams hier samen. Dit is waar contacten gelegd worden, waar mensen nieuwe samenwerkingen aangaan. Vorig jaar hebben we hier met z’n allen zo hard gefeest dat we de plek zo ongeveer gesloopt hebben”. Iets wat wij vanavond ook best zouden willen meemaken. Maar dan wel pas nadat we James alles gevraagd hebben wat we van hem willen weten.

Wat is het meest uitdagende aan backstage werken tijdens fashion week?

“Wanneer ik naar een fitting ga en met de designer ben, probeer ik de designer blij te maken, probeer ik de stylist blij te maken, probeer ik de sponsor blij te maken, probeer ik mezelf blij te maken, maar probeer ik ook mijn team blij te maken. Want iedereen heeft ver gereisd en we werken allemaal enorm hard. Ik wil dat iedereen net zoveel plezier heeft als ik. Als we iets mogen doen wat echt een uitdaging is, is dat heel cool.”

“Werken met Oribe was de makkelijkste beslissing ooit”

Hoeveel vrijheid krijg je daar in?

“Het hangt er vanaf, want het proces is altijd anders. Soms vraag ik de designer om de collectie te beschrijven met adjectieven, want dan krijg je interessante antwoorden. Soms sturen ze me een foto van iets dat hen inspireert. Toen ik de test deed voor Issey Miyake, overlegde ik met de designer. Hij nam de collectie met mij door, waar het om draaide en wat de achterliggende gedachte was. Ik luisterde naar de muziek die gespeeld zou worden tijdens de show en keek naar de locatie, de belichting, en ik bestudeerde de kleding. Na dit alles zei hij: “hier zijn twee modellen, doe je ding”. Dat is een ideale situatie. Het legt heel veel druk op mij, dat ik doe wat het beste is voor show, en niet alleen voor mezelf – want dat is een groot verschil. Issey Miyake en soortgelijke designers huren je in omdat ze je werk respecteren. Dus als dat gebeurt en alle stukken vallen op de juiste plek met het haar, de make-up, de kleding en de show, is dat heel gaaf. Dat zijn shows waar ik heel emotioneel van kan worden.”

The Chair James Pecis interview look
De look die James creëerde voor Issey Miyake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom heb je gekozen voor de samenwerking Oribe?

“Werken met Oribe was waarschijnlijk de makkelijkste beslissing ooit. Ik was eerder vereerd dat ze met mij wilden werken dan dat ik hen ‘uitgekozen’ heb. Het zijn de beste producten ter wereld, waar ik letterlijk alles mee kan. Ik heb met heel veel verschillende bedrijven gewerkt en sommigen hebben meer producten voor verzorging en anderen weer meer voor gebruik in salons. Maar de producten van Oribe zijn sterk en heel veelzijdig.”

“Vrouwen hoeven hun haar niet meer te veranderen om in een bepaald plaatje te passen”

Wat zijn wat jou betreft de grootste haartrends van het moment?

“We zien veel vrouwen met ‘echte’ kapsels, in plaats van haar dat op één lengte valt. En dat is geweldig, want dan moet je als kapper echt even nadenken over wat je ermee kan. Het interessante is dat het hele idee van ‘haar trends’ de laatste tijd enorm veranderd is. Vroeger zag je tijdens shows altijd één consistente look, het was belangrijk dat alle modellen er hetzelfde uitzagen. De grootste trend van nu is individualisme. Modellen worden gecast vanwege hun kapsel, de textuur van hun haar, of omdat ze er ‘vreemd’ uit zien. De allergrootste trend, die al een paar seizoenen aan de gang is, is dat meisjes met krullen en kroeshaar hun natuurlijke textuur omarmen. Vroeger hadden alle modellen met krullen of kroeshaar een weave. Dat zie je nu nauwelijks nog. Het is een teken dat tijden aan het veranderen zijn en het is wat mij betreft de coolste verandering van allemaal, want het is een stuk beter voor het haar van de modellen. Het is echter, eerlijker, en vooral heel bevrijdend. Met alles wat er nu gaande is in de wereld op politiek gebied, zie je dat vrouwen steeds meer naar de voorgrond treden. Vrouwen hoeven hun natuurlijke haar niet meer te veranderen om in een bepaald plaatje te passen.”

Wat zijn de favoriete looks die je tot nu toe gecreëerd hebt dit fashion week seizoen?

“In New York was dat Brandon Maxwell. Er was niets conceptueels aan, het draaide puur om schoonheid. Het haar was mooi, de make-up was mooi, en de meisjes waren mooi. In Londen was het de show van Simone Rocha, die was gewoon prachtig. In Milaan was mijn favoriete show die van Antonio Marras. Het haar was zo leuk om te doen en de show was next level amazing. Volgens mij liepen er wel 77 modellen mee, het was een gekkenhuis. En in Parijs hebben we nog vijf shows te gaan, maar het haar bij Issey Miyake was sowieso geweldig om te doen.”

“Het is zo mooi als je kunt houden van wat je hebt”

Wat is een fout die te veel mensen met hun haar maken?

“Tegen de natuur proberen in te gaan. Niemand is blij met wat hij heeft; ik was zelf ook nooit blij met mijn haar. Maar het is juist zo mooi als je kunt houden van wat je hebt. Het is wat je hebt gekregen, en dat moet je omarmen. Er zijn zoveel haarproducten die je daarbij kunnen helpen. Vraag jezelf af: wat doet mijn haar, en welke producten kan ik gebruiken om dat te benadrukken? Daarnaast is het enorm belangrijk hoe je het haar knipt. Alles begint met een goed kapsel.”

Wat is jouw beste tip voor geweldig haar?

“Er is niet één tip die voor iedereen werkt. Soms werkt het beter als haar een beetje beschadigd is. Dat kun je doen door het te bleken, of je kunt het faken met bepaalde stylingproducten. Maar aan de andere kant zien andere mensen er weer beter uit met gezond en glanzend haar. Eigenlijk is het gewoon het beste om je kapsel constant te veranderen en nieuwe dingen te proberen.”

Zie je jezelf dit nog 20, 30 of 40 jaar doen?

“Oh, zeker. Ik heb zoveel geluk gehad. Ik heb als het ware de banen loterij gewonnen, ik zie dit niet eens als werk. Soms heb ik wat moeite met bepaalde onderdelen van de modeindustrie, maar uiteindelijk houd ik er gewoon van. Ik werk samen met creatieve mensen, ik reis veel… Het is een droom.”

“Ik probeer weg te blijven van wat er op dit moment in fashion magazines gebeurt”

Welk haarproduct heb je absoluut nodig in je leven?

“Op dit moment is dat de Oribe Swept Up Volume Powder. Ik gebruik het elke dag, ik ga er sneller doorheen dan je je kunt voorstellen. Mensen thuis kunnen het gebruiken om volume bij de aanzet of de kruin te creëren, of voor textuur wanneer ze een vlecht of updo maken. Ik gebruik het op een wat meer onconventionele manier. Voor een shoot verdeel ik het bijvoorbeeld door het hele haar en schud het dan goed door. Zo wordt het haar enorm, wat misschien een beetje teveel van het goede is voor het dagelijks leven.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Ik krijg inspiratie door gewoon mijn leven te leven. Door niet naar mijn telefoon te kijken, maar om me heen. Ik raak geïnspireerd door mensen. Ik heb in Londen gewoond, en vijf minuten daar over straat lopen levert meer inspiratie op dan maanden in New York, zo divers is het daar. Ook ga ik graag naar kunsttentoonstellingen. Of het nou moderne of klassieke kunst is, het stelt je geest open. Alles wat ervoor zorgt dat je out of the box gaat denken is wat mij betreft inspirerend. Ik krijg inspiratie van reizen met de metro en daar zien wat jongeren aan het doen zijn, hun stijl en hun haar. Waar ik in ieder geval geen inspiratie vandaan haal is Instagram. Ik probeer weg te blijven van wat er op dit moment in fashion magazines gebeurt. Ik kijk naar het verleden, of ik kijk om me heen om te zien wat er gebeurt. Hoe meer je ziet, hoe meer je geest zich uitbreidt.”

The Chair James Pecis Oribe
The Chair’s editorial team met James Pecis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld: Styleicons, The Chair

Categorieën