Iris Poldervaart

Interview | Kevin Murphy

12 juni 2016

Kevin Murphy is een ware legende in de kapperswereld. De Australische haarstylist heeft inmiddels een flinke naam opgebouwd met zijn werk voor talloze magazine editorials en fashion weeks. Het grote publiek kent Kevin waarschijnlijk van de alom geliefde productlijn KEVIN.MURPHY die bestaat uit shampoos, conditioners, treatments en stylingproducten. Afgelopen week was Kevin Murphy in Amsterdam voor het spectaculaire Kevin Murphy One2One event. The Color sprak hem over duurzaamheid, trends en hoe je voortaan wél tevreden de salon verlaat.

15

Q: Je staat erom bekend dat je veel met het milieu bezig bent. Zo test je niet op dieren, zijn al je verpakkingen recyclebaar en biologisch afbreekbaar en doneer je geld aan het Climate Reality Project van Al Gore. Wat kunnen mensen volgens jou doen om ‘groener’ te zijn?

“Als mensen moeten we proberen duurzamer te leven. Als kapper werk ik veel met chemicaliën en verbruik ik veel water. Ik merkte dat hier binnen de kapperswereld helemaal geen oplossingen voor waren. Toen ging ik met Al Gore naar de Climate Summit conferentie. Al Gore vond dat kappers een belangrijke stem hebben in de samenleving. Kappers ontmoeten door hun werk elke dag zoveel mensen en kunnen boodschappen dus heel goed verspreiden. Kleine dingen kunnen het verschil maken; de airconditioning lager zetten, de gordijnen dicht doen zodat warmte niet kan ontsnappen, gloeilampen vervangen, geen plastic bekers en flessen gebruiken, zorgen dat je vuilniszakken helemaal vol zijn voor je ze weggooit… Die kleine babystapjes kunnen voor grote veranderingen zorgen. Je hoeft niet meteen je hele levensstijl te om te gooien, als je je dagelijkse gewoontes maar een beetje aanpast. Als 1000 mensen dat elke dag doen is dat al een enorme stap in de goede richting.”

Q: In augustus breng je voor het eerst een collectie uit speciaal gericht op mannen, K.MEN. Waarom heb je dat niet eerder gedaan?

“Ik wist niet zo goed of mannen mijn producten wel fijn vonden. We hebben daar nooit research naar gedaan. Ik heb altijd liever met vrouwen gewerkt en ben altijd uit de buurt gebleven bij mannenkapsels. Met lang haar kun je veel doen, maar mannen willen nooit zo veel aan hun uiterlijk veranderen. Maar veel van de KEVIN.MURPHY producten zijn eigenlijk vrij unisex, en kunnen door vrouwen én mannen gebruikt worden. Mannen zijn steeds meer bezig met hun haar en personal grooming, dus dit leek me het goede moment om ons ook op mannen te richten.”

14

Q: Hoe lang ben je bezig met de voorbereiding van een nieuwe collectie?

“Ongeveer 6 maanden. Eerst bedenken we het concept, en daarna beslissen we hoe de looks eruit komen te zien. Vervolgens schieten we alle looks tijdens een fotoshoot. Dat is nog best lastig, want ik reis veel en we moeten zo’n shoot houden op het moment dat het mooi weer is in Australië. Ik vind het belangrijk om mooie verse bloemen te hebben tijdens zo’n shoot, maar niet alle bloemen zijn het hele jaar door beschikbaar. Daar komt dus nog best wat bij kijken.”

Q: Hoe bepaal je welke looks je wil gebruiken in je collectie?

“Het begint altijd met een idee, bijvoorbeeld een haarstijl. Voor deze collectie zijn dat krullen. Ik wist dat krullen momenteel een comeback maken, dat wilde ik gebruiken. Daar verzin ik dan een verhaal omheen, en daar baseren we de precieze kapsels en de locatie van de shoot op. Ik vind het ook belangrijk dat de looks bruikbaar zijn voor mijn educatieplatform. Kappers moeten kunnen uitleggen: “zo bereik je deze stijl”.”

Q: Welk kapsel wil je voorlopig niet meer zien?

“Ik ben klaar met big hair. Big hair is altijd maar show. De celebrity’s die je ziet op de rode loper hebben zonder uitzondering extensions, het is niet echt. Grote silhouetten zijn momenteel erg in de mode. Ik vind dat die volumineuze kleding botst met volumineus haar. Zeker bij hoog gesloten kleding vind ik het mooier om de nek vrij te laten. Wat haar betreft is de trend momenteel wat ‘kleiner’, meer gestroomlijnd.”

The Chair Kevin Muprhy

Q: Wat moeten mensen weten wanneer ze naar de kapper gaan?

“Ik wil dat mensen weten dat ze opties hebben. Je hoeft niet elke keer voor hetzelfde kapsel óf een grote verandering te kiezen. Veel mensen zijn bang voor dramatische veranderingen, maar een kleine update kan een groots effect hebben. Je hoeft niet meteen al je haar af te knippen om een frisse nieuwe look te krijgen, soms is een subtiele verandering al genoeg. Dat zorgt er ook voor dat je minder snel spijt krijgt na een kappersbezoek.”

Q: Wat is je favoriete onderdeel van je baan?

“Het bedenken van nieuwe producten en concepten, en alles wat daarbij hoort. Ik weet dat het saai klinkt, maar wat ik echt leuk vind is de kleuren en vormen van de verpakkingen verzinnen. De geuren van de producten vind ik ook heel belangrijk. Ik heb een heel goede parfumeur, dus ik kan met haar goed overleggen hoe de nieuwe producten gaan ruiken. Ik wil altijd dat mijn producten een interessante, sensuele geur hebben. Ik hou bijvoorbeeld erg van muskus, patchoeli en roos. Daarnaast probeer ik altijd leuke namen te verzinnen voor de producten. Ik hou ervan als de namen meerdere betekenissen hebben en op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Het belangrijkste is dat mijn producten altijd bijzonder en origineel zijn.”

Meer informatie: www.kevinmurphy.nl 

The Chair Kevin Murphy

Tekst: Anna van der Griend
Beeld: Sanne Kreijmborg

 

Categorieën