Iris Poldervaart

Deze haarverf die van kleur verandert is ronduit magisch

27 februari 2017

Door de jaren heen hebben we al veel betoverend mooie haarkleuren langs zien komen. Van rose gold tot tiger eye en van chocolate mauve tot blorange, we zijn elke keer weer diep onder de indruk van de tinten die kappers en colorists weten te creëren. Maar dat alles valt in het niet bij de nieuwste kleurtrend die momenteel viral gaat: haarverf die van kleur verandert. En geloof ons, het effect is nog cooler dan je denkt.

De haarverf werd ontwikkeld door wetenschapper en zelfbenoemd heks (ja, echt waar) Lauren Bowker. Bowker creëerde al eerder van kleur veranderende Swarovski sieraden en gedigitaliseerde kleding die je zelf kunt veranderen via een speciale app. Deze magische haarverf, die als toepasselijke naam Fire heeft, is dus eigenlijk niet eens de meest opvallende uitvinding in rijtje. Dat neemt niet weg dat wij zwaar gefascineerd zijn.

Haarverf die van kleur verandert: magie versus wetenschap

De technologie achter de ingenieuze haarverf is eigenlijk hetzelfde als die van de mood rings die je waarschijnlijk nog wel van vroeger kent. Nee, de haarverf kan niet aanvoelen of je verliefd bent (zo’n deceptie), maar reageert wel op lichaams- en omgevingstemperatuur. Dankzij een chemische reactie veranderen de verbindingen in het haar van kleur als de pigmenten in aanraking komen met warme of juist koude lucht. En dat zorgt ervoor dat de verf constant verschillende kleuren aan kan nemen.

Minder leuk nieuws: de Fire haarverf is helaas nog niet verkrijgbaar voor ons gewone stervelingen. Lauren Bowker is momenteel nog bezig met het vinden van een business partner die de zeven verschillende tinten samen met haar op de markt kan brengen. Het goede nieuws is dat er dus wél aan wordt gewerkt. En dat de technologie bestaat is op zich natuurlijk al behoorlijk indrukwekkend. Wij weten dan ook zeker dat we nog meer gaan horen over deze haarverf die van kleur verandert.

Beeld: Lauren Bowker/The Unseen Alchemist

 

Categorieën