Iris Poldervaart
Raar maar waar: dit is waarom je haar pijn doet
21 november 2018Het is een gek gevoel, anders dan hoofdpijn. In de categorie ‘gekke pijntjes’: haarpijn. Godzijdank zijn er een aantal verklaringen voor en bijbehorende oplossingen. Want waar komt dit gevoel vandaan, en hoe kom je er vanaf? The Color tot the rescue. Lees je mee?
De verklaring
Wellicht niet heel verrassend: de pijn zit niet echt in je lokken, maar ontstaat in je hoofdhuid. Ontstekingen in de bloedvaatjes in je hoofdhuid kunnen de zenuwen rond je haarzakjes overbelasten. Dit zorgt er vervolgens voor dat je haarzakjes pijn doen. Omdat deze pijn voor je gevoel niet goed te plaatsen is, lijkt het net alsof de pijn in je haar zelf zit, in plaats van alleen in de hoofdhuid. Tot zover de wetenschap achter de pijn. Maar hoe kom je er eigenlijk aan en – nog belangrijker – hoe kom je er vanaf?
Zo kom je er vanaf
De manier waarop je je haar draagt kan één van de boosdoeners zijn. Strakke staarten, knotjes en (in)vlechten à la cornrows zijn tricky haarstijlen als je weleens last hebt van pijnlijk haar. Deze kapsels kunnen aan je haarzakjes trekken en ze op deze manier zelfs beschadigen. En je raadt het al; dat zorgt er dus weer voor dat je haar pijn doet. Experts raden dan ook aan om deze strakke kapsels niet meer dan twee keer per week te dragen, en om ze dan ook vooral niet ‘s nachts in te houden. Ja, het is misschien zonde om maar één dag van je kunstige vlechtwerk te kunnen genieten, maar geloof ons: met je haar moet je echt voorzichtig omgaan. Het beschadigen van je haarzakjes kan namelijk niet alleen leiden tot ‘haarpijn’ (hoe gruwelijk is dat woord alleen al?) maar ook tot haarverlies. Horror! Een ander trucje is om alleen zachte, katoenen haarelastiekjes te gebruiken. Blijf weg van kunststof varianten en dan al helemaal die met minuscule groefjes; daar kan je haar behoorlijk in verstrikt raken.
Droogshampoo-drama
Het is tragisch nieuws, maar er bestaat dus zoiets als het te veel droogshampoo. En dat kan dan ook meteen een belangrijke reden zijn waarom je haar pijn doet. Het wassen van je haar bij gebrek aan tijd nog een extra dagje uitstellen is prima, maar wanneer je een ‘echte’ wasbeurt te vaak vervangt door een behoorlijke hoeveelheid droogshampoo, kan er vuil en overtollig product vast komen te zitten in de haarzakjes. Een fout die veel mensen maken bij het gebruik van droogshampoo is dat ze niet alleen te veel gebruiken, maar het ook nog eens flink op de hoofdhuid sprayen in plaats van op de aanzet van het haar. Vermengd met zweet en bacteriën kunnen deze oude resten droogshampoo zorgen voor nare ontstekingen.
Dimmen met wassen
Om het nog maar eens ingewikkelder te maken, kan het te vaak wassen van je haar óók weer schade opleveren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je je pH balans totaal in de war brengt. Daarnaast kan het je hoofdhuid uitdrogen, met jeuk, pijnlijke uitslag en andere irritaties als gevolg. Vind je het toch belangrijk om je haar iedere dag te wassen? Kies dan altijd voor een milde shampoo die de hoofdhuid zo min mogelijk aantast.
Bleek-leed
Ook bleek en haarverf kunnen (in extreme gevallen) voor pijn zorgen. Daarmee willen natuurlijk niet zeggen dat het verven van je haar altijd pijn doet. Integendeel. Een tintelende hoofdhuid is heel normaal en kan dan ook totaal geen kwaad. Maar mocht het toch gebeuren dat een verfbeurt je haar pijn doet, dan is het zaak om dit meteen aan te geven bij je kapper. Breng ook zo snel mogelijk een bezoek aan je dokter of dermatoloog, die kan je precies vertellen waarom je hoofdhuid slecht op haarverf reageert.
De keuze is reuze
Hoe vervelend pijn aan je haar ook is, er is dus gelukkig meestal wel een oplossing op te vinden. Of je je haar nou iets minder moet wassen of toch vaker voor los haar kiest in plaats van eens strakke staart, het is een kleine prijs om te betalen voor gezond (en pijnloos) haar, toch?