Iris Poldervaart

10 dingen die je nooit tegen vrouwen met kort haar moet zeggen

9 mei 2017

De korte bob is al tijden populair en ook de buzz cut is dankzij celebs als Cara Delevingne en Katy Perry hotter dan ooit. Je zou denken dat daarmee ook het aantal irritante opmerkingen dat je als vrouw met kort haar krijgt, afneemt. Was het maar zo’n feest. Zo ongeveer iedere vrouw die het waagt om ‘r haar kort te knippen, krijgt te maken met ongevraagde meningen en onbeleefde vragen, van zowel mannen als vrouwen. Herkenbaar? Wij zetten de 10 dingen die je nooit tegen vrouwen met kort haar moet zeggen op een rijtje.

“Je zou zo knap zijn met lang haar!”

Jazeker. Ik zou ook knap zijn met halflang haar, zonder haar, én ik ben knap met kort haar. Het is wat, altijd maar knap zijn.

“Je gaat het toch wel weer laten groeien?”

Ja joh, ga er voor het gemak maar even vanuit dat ik zwaar ontevreden ben met de huidige lengte van mijn haar. Zo niet waar, en zó onbeleefd.

“Ben je niet bang dat je eruit ziet als een jongetje?”

Ben jij niet bang dat je gendernormen ontzettend gedateerd zijn?

“Ik vind kort haar bij vrouwen onaantrekkelijk.”

Verrassing: niet alles wat vrouwen doen is met het doel aantrekkelijk gevonden te worden. Raar maar waar.

“Je kunt er niks mee!”

True, er zijn een aantal kapsels en stijlen die minder geschikt zijn voor kort haar. Uitgebreide Pinterest-waardige boho visgraat vlechtwerken – om maar iets te noemen – worden inderdaad lastig. Maar dat betekent niet dat kort haar niet veelzijdig is. Je kunt net zo goed spelen met textuur, pony’s, verschillende scheidingen… Echt, de lijst is langer dan je zou denken.

“Moest je huilen toen je haar geknipt werd?”

Ik weet niet hoe het gaat als jij je haar laat knippen, maar hopelijk overleg je altijd met je kapper voordat de schaar erin gaat. Een goede kapper zal je nooit overhalen om iets te doen met je haar waar je eigenlijk niet achter staat.

“Ik zou dat nóóit kunnen.”

Nee, niet elke vrouw kan kort haar even goed hebben. Maar het percentage vrouwen dat zegt dat kort haar ze totaal niet zou staan is echt een stuk hoger dan het percentage vrouwen dat er daadwerkelijk niet mee weg zou komen. Dat je je haar zelf liever lang laat is natuurlijk helemaal prima, maar willen is iets anders dan kunnen.

“Heb je het niet koud in de winter?”

Absoluut. Maar dat had ik ook al vóór ik mijn haar liet knippen. Zoveel maakt die 10 centimeter haar ook weer niet uit. Geef toe, jij hebt het ook gewoon hartstikke koud wanneer de temperatuur beneden het vriespunt zakt, haar of geen haar.

“Vind je vriend dat wel goed?”

Als je je vriend om toestemming moet vragen om je haar te laten knippen, dan moet je misschien even checken of alles wel goed zit in je relatie. Just saying.

“Heb je dit gedaan omdat [random celebrity] ook kort haar heeft?”

Nou nee, niet per se. Sommige mensen hebben hun haar gewoon liever kort en hebben daar geen ‘celebrity twin’ voor nodig. En zelfs als dat wel het geval was, zou dat echt zo erg zijn? Waarschijnlijk heb jij ook wel wat kapsels en outfits van celebs en bloggers in je inspiratie mapje zitten, toch?

 

Beeld: About a Girl

 

Categorieën