Iris Poldervaart

The Break-up: hoe zeg je vaarwel tegen je kapper?

3 november 2015

Dat break-ups vaak pijnlijk zijn, kunnen we allemaal wel beamen. Of je nou gedumpt wordt of zelf iemand aan de kant moet zetten, het blijft ongemakkelijk. Zo is het ook wanneer je, om welke reden dan ook, van kapper verandert. En net als bij een normale break-up geldt er ook voor dit afscheid een bepaalde etiquette. Kappers lijken misschien vaak superhelden, maar eigenlijk zijn het ook maar gewone mensen met harten die gebroken kunnen worden. Is het bij jou ook tijd voor ‘the talk’? Dit zijn de do’s en absolute don’ts wanneer je je kapper vervangt voor een ander. It’s not you, it’s me!

Do: check of er nog hoop is

Kijk voordat je iets drastisch doet altijd eerst of de relatie nog te redden valt. Heb je je kapper eigenlijk wel verteld dat je ergens mee zit? Communicatie is key. Of het probleem nou ligt bij stijgende prijzen, een mislukte coupe of het feit dat jullie gewoon niet meer op één lijn zitten wat jouw haar betreft; praat erover! En wat je ook doet, neem nooit belangrijke beslissingen terwijl je emotioneel bent. Die dramatische verfbeurt lijkt nu misschien reden genoeg om je kapper nooit meer te willen spreken, maar na een nachtje slapen denk je er misschien weer heel anders over.

Do: wees eerlijk

Ja, zelfs als het pijnlijk is. Je kapper waardeert jouw feedback en heeft een stuk meer aan jouw eerlijke mening dan een verzinsel. Geloof ons, wanneer jij denkt de gevoelens van je kapper te sparen met een leugentje om eigen bestwil heeft hij of zij dat echt wel door. Net als bij ieder ander slecht-nieuwsgesprek gaat het niet alleen om wat je zegt, maar ook om de manier waarop. Vertel niet alleen waar het mis ging, maar bedank je kapper ook voor alles wat hij of zij voor je gedaan heeft. Er was tenslotte een tijd dat je wél blij was met zijn of haar werk.

Don’t: roddels verspreiden

Je oude kapper zwart maken tegenover je nieuwe kapper is hetzelfde als over je ex klagen tegen je nieuwe liefde: kinderachtig, onbeleefd, en uiteindelijk wordt niemand er gelukkiger van. Als je problemen had met je vorige kapper kun je rustig aan je nieuwe kapper uitleggen waarom, maar alleen om ervoor te zorgen dat dezelfde fout niet nog eens gemaakt wordt. Persoonlijke issues hoeven niet gedeeld te worden en als je haar écht faliekant verpest is tijdens je laatste knipbeurt zal je nieuwe kapper dat zelf ook wel zien zonder dat daar roddel en achterklap voor nodig is. Onthoud: karma is a bitch…

Don’t: zomaar verdwijnen

Dit zou eigenlijk gewoon algemene kennis moeten zijn, maar toch nog even voor de zekerheid: ghosting is echt een not done, zowel in je liefdesleven als bij je kapper. Het is niet raar om confrontatie te willen vermijden, maar als je je kapper niet persoonlijk durft te vertellen dat je een ander hebt, laat dan tenminste even een berichtje achter. Dat maakt het een stuk minder ongemakkelijk wanneer je opeens achter je oude kapper staat in de rij bij de supermarkt. Ai.

Tekst: Anna van der Griend

Categorieën