Iris Poldervaart

Dit gaat er door je heen wanneer je haar slecht geknipt is

1 december 2015

Het moest een keer gebeuren: de kapper heeft je haar slecht geknipt. Net als het verlies van een dierbare, kan ook het verlies van je geliefde lokken hard aankomen. Helaas is er geen weg terug; je zal met je nieuwe, niet zo geslaagde kapsel moeten leren leven. Dat gaat echter niet zomaar. Voordat je de realiteit van wat er op je hoofd plaatsvindt onder ogen kunt zien zal je eerst een lang, emotioneel proces doormaken. Gelukkig sta je er niet alleen voor; wij weten precies hoe je je voelt. We’ve all been there… Dit zijn de vijf fases van verwerking waar je doorheen moet na een slechte knipbeurt.

Ontkenning

Je kijkt in de spiegel en denkt “Dit. Is. Niet. Waar”. Je weigert te geloven dat wat je tegenover je ziet echt is. This did not just happen. Het is vast alleen dat je er nog aan moet wennen. Misschien is het de manier waarop het gestyled is? Een illusie van het licht? Je bent hoe dan ook niet het slachtoffer geworden van een desastreuze knipbeurt. Gewoon niet.

Woede

Dit is niet oké. Hoe durft de kapper jou dit aan te doen!? Wat heb je hem ooit misdaan? Je bent een goed persoon. Je bezoekt je oma, je geeft regelmatig geld aan goede doelen (vooruit, je overweegt het) en je bent lief voor puppy’s. Jij verdient dit niet. Iemand moet hier voor boeten.

Onderhandeling

Je hebt er alles voor over om terug in de tijd te gaan naar dat noodlottige moment vóór dat de kapper de schaar in je haar zette. Je zou nooit meer klagen over je haar! Droge punten? Kan je mee leven. Elke dag een uur met je krultang in de weer zijn? Kom maar op! Alles om te ontsnappen aan de werkelijkheid. En voortaan ga je gewoon weer naar een top-kapper zodat dit je nóóit meer overkomt. Beloofd.

Depressie

Het is besloten: je komt je bed niet meer uit. Dit kapsel is zo rampzalig dat niemand je zo mag zien, zelfs niet de caissière van je plaatselijke supermarkt. Dan eet je maar niet de komende maand. Heeft het leven überhaupt nog wel zin als je haar niet goed zit? Existentiële crisis in 3, 2, 1…

Aanvaarding

Maar wacht eens even… Is je kapsel wel echt zo afschuwelijk als je aanvankelijk dacht? Zitten er niet ook positieve kanten aan je nieuwe ‘do? Denk eens aan alle tijd die je ‘s ochtends bespaart op styling. En als je je scheiding net iets anders doet, zit het eigenlijk best oké. Durf je zelfs te zeggen… goed? Yes, het is waar! Je leven pre-kappersbezoek begint inmiddels steeds meer te veranderen in een vage, herinnering en niet iets waarnaar je wanhopig terugverlangt. Op een dag besef je: jij en je nieuwe kapsel zouden best wel eens gelukkig kunnen worden samen.

Categorieën