Iris Poldervaart

De 25 heftigste haardrama’s

27 augustus 2015

Hoeveel we ook van ons haar houden, we maken allemaal wel eens een foutje als het aankomt op de verzorging en styling van onze lokken. Sommige issues zijn gemakkelijk te fixen, maar soms… inderdaad, drama. What were we thinking!? The Chair verzamelde de grappigste, heftigste, en meest bizarre haardrama’s. Hoeveel herken jij er?

 1. Vol goede moed begin je aan het blonderen van je haar. Totdat je ziet dat je haar niet mooi blond, maar feloranje wordt. In je paniek spoel je je haar meteen uit, waardoor het kleurproces maar half voltrokken is. Niet bepaald de look waar je voor ging.
 1. Een tropische vakantie vol met dagjes aan het strand en het zwembad. Klinkt goed toch? Behalve dan dat de zon en de zee je haar uitdrogen en door de chloor van het zwembad je perfecte zomerblonde kleur verandert in iets wat verdacht veel wegheeft van groen. Dag onbezorgde vakantie!
 1. Je vraagt aan de kapper om alleen de dode puntjes eraf te halen en toch verlaat je de salon met 10 centimeter minder haar dan waar je mee binnenkwam. Je had nou eenmaal erg lange dode ‘puntjes’ dit keer.
 1. Je loopt al een tijdje rond met superlicht blond haar, en besluit dat het tijd is voor een subtiele verandering: je gaat naar donkerblond. Wanneer je je haar uitspoelt zie je tot je grote schrik dat je haar meer naar groen neigt dan de strawberry tint die je in gedachten had. Toch niet zo subtiel.
 1. Je moet en zal lang haar hebben! Ook als dat betekent dat je eindeloos doorloopt met sneue dode punten die je look absoluut geen goed doen.
 1. Je zag het helemaal voor je, een pony tot op je wenkbrauwen. Helaas bestond er blijkbaar een meningsverschil over waar je wenkbrauwen precies zitten. Heel leuk hoor, zo’n ultra korte pony, maar toch even nét iets te gewaagd voor jou.
 1. Het succes van de korte bob heeft je eindelijk overtuigd om eens een flink stuk van je haar af te laten halen. En dan merk je dus dat je haar flink krult wanneer het kort is… Niet de coupe die je in gedachten had.
 1. Je komt terug van de kapper met prachtig lichtblond haar… Dat na één wasbeurt opeens felgeel lijkt. Help, waar is de zilvershampoo!?
 1. Kaarsen, ze lijken zo romantisch. Totdat je opeens net iets te ver naar voren leunt en de afschuwelijke geur van verbrand haar ruikt. Zie het positief in: dit had veel erger kunnen aflopen. Wees blij dat het hier maar om een haardrama gaat! 
 1. Kauwgom kauwen en met je haar spelen: geen goede combinatie, weet iedereen die wel eens kauwgom in zijn of haar haar heeft gehad. Wat was ook alweer dat trucje met pindakaas?
 1. Met een ronde borstel creëer je tijdens het föhnen gemakkelijk een slag of volume in je haar. Alhoewel, makkelijk… Iets te enthousiast rollen en je haar zit voorgoed vast aan je borstel. Ai.
 1. Meer in de categorie ‘dingen die vast blijven zitten in je haar’: elastiekjes. Van die rubberen die absoluut niet geschikt zijn voor in je haar, omdat je even geen haarelastiekjes bij de hand had. Nooit. Meer. Doen.
 1. “Voor een gala op de middelbare school leek het me leuk om krullen te maken, alleen kon ik de pinnetjes die bij de krulspelden hoorden niet meer vinden. Dat dacht ik wel even op te lossen door satéprikkers te gebruiken. Niet dus. Terwijl de limo al klaar stond en mijn vriendinnen stonden te wachten zaten die dingen muurvast in mijn haar. Uiteindelijke resultaat: ontplofte coupe.”

 

 1. Thuis je haar verven, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, moeilijker dan het lijkt, blijkt wanneer de kleur in de verste verte niet lijkt op het haar van het model op het pakje dat je bij de drogisterij haalde. Wat was ook alweer het voordeel van een professioneel product?
 1. Je hebt good hair days, en dan heb je fantastic hair days. En dan heb je het Nederlandse klimaat. Wind, regen, en vooral: het einde van je perfecte coupe. Daar kan geen enkele paraplu of hoeveelheid haarlak tegenop. 
 1. Het idee: als ik mijn föhn/stijltang/krultang op de warmste stand zet ben ik lekker snel klaar. Klopt! Helaas merk je na een tijdje ook dat je weinig haar overhoudt, en mensen vragen je regelmatig hoe je toch aan die pijnlijke brandwonden in je nek en op je oren komt.
 1. Haarbanden, clips, allemaal prachtig. Alleen jammer dat ze soms besluiten dat ze niet meer uit je haar willen. En als ze er dan uiteindelijk toch uitgaan, nemen ze meteen een plukje haar mee. Au.
 1. Je vertrouwt je kapper, echt. Toch kom je na een kappersbezoek wel eens thuis met het idee “dat had ik beter gekund” en besluit je er zelf de schaar in te zetten. En dan wordt weer eens heel duidelijk waarom jij géén kapper bent.
 1. En als je zelf niet de schuldige bent die voor kapper speelt, zijn het je vrienden wel:

“Een vriend van me had iets te veel make-over shows gekeken, en besloot dat hij perfect doorhad hoe hij een pony moest knippen. Bij mij. Inderdaad, geen succes. Ik heb zeker een half jaar voor gek gelopen met een pony die totaal niet deed wat ik wilde.”

 1. Oh zo hip, je haar niet meer wassen. Als Kim Kardashian eraan meedoet moet het wel werken, toch? Als je na een paar dagen zonder shampoo een blik in de spiegel werpt weet je: deze hype moet je aan je voorbij laten gaan.
 1. Een typische beginnersfout: te enthousiast aan de slag gaan met haarolie. Dat het goed voor je haar is betekent nog niet dat je er een hand vol van moet gebruiken. Op droog haar, bij je haaraanzet. Zo eindig je opeens met een paar vette sliertjes op je hoofd, in plaats van het smooth en shiny kapsel dat je in gedachten had.
 1. Als je prachtig lang haar hebt is het niet meer dan logisch dat je daar af en toe mee wilt zwaaien. Zo kan het wel eens gebeuren dat je degene die naast je staat in zijn of haar gezicht slaat met je volle bos. Hard. Oeps, sorry!
 1. Vrienden waarschuwden nog dat je het echt niet moest doen, dreadlocks nemen met jouw über-Hollandse haartype, maar je wou niet luisteren. Raad eens wie er gelijk had…
 1. Speciaal voor de mannen: wanneer de kapper je vraagt hoe je je bakkenbaarden wilt hebben, heb je eigenlijk geen flauw idee. Helemaal weg dan maar? Zo eindig je dus met een gezicht dat opeens wel erg kaal lijkt. Is dit hoe het voelt als vrouwen per ongeluk te veel van hun wenkbrauwen epileren?
 1. Je moet en zal dat nieuwe haarserum proberen, en je laat je niet tegenhouden door het feit dat er op de fles ‘voor droog en beschadigd haar’ staat, terwijl jij toch echt gezegend bent met een stel gezonde lokken. Hallo, vet haar.

Tekst: Anna van der Griend 

Categorieën