Kim Sandee

Meer haaruitval in de herfst?

10 oktober 2019

Herfst. We zeggen dag tegen de zon en verwelkomen met tegenzin de bakken met regen. Maar zodra de roodgekleurde bladeren van de boom vallen, zien we ook iets anders naar beneden dwarrelen. Haar, heel veel haar! We snappen als geen ander dat je daar de kriebels van krijgt. Maar wees gerust, dit is volkomen normaal.

Geen haar op mijn hoofd

Gemiddeld verliest een mens zo’n 100 haren per dag. Dat klinkt enorm veel. Maar als je bedenkt dat een persoon gemiddeld 100.000 haren op zijn of haar hoofd een staan, valt dit relatief gezien wel mee.

Hoezo meer haaruitval tijdens de herfst?

Er is een logische verklaring voor het feit dat je in de herfst meer haar verliest. De levenscyclus van een haar is tussen de twee en zes jaar. Hiervan is je haar ongeveer 90% van de tijd aan het groeien en heeft het de overige 10% rust voordat het uitvalt. Deze rustperiode valt meestal in de zonnige zomermaand juli, zodat al het haar nog kan dienen als een schild voor de hoofdhuid. Na een gemiddelde van drie maanden valt het haar uit en voor wie een beetje kan rekenen kom je dan uit op het herfstachtige oktober!

Vaker last van haaruitval?

Seizoensverandering is niet de enige oorzaak van haaruitval. Er zijn een hoop factoren die invloed kunnen hebben op het haar. Zo is overmatige stress vaak een grote boosdoener, maar ook medicijngebruik of een nieuw dieet kunnen effect hebben op het haar. In ernstige gevallen is het verstandig om contact op te nemen met een specialist.

Wat kan ik er zelf aan doen?

De conditie van de hoofdhuid is erg belangrijk als het aankomt op het groeien of uitvallen van haar. Er zijn een aantal trucjes om de gezondheid van je scalp thuis te onderhouden. Zo kun je de hoofdhuid zachtjes masseren om de bloedcirculatie te stimuleren, deze bevordert de haargroei. Zorg daarnaast ook voor je dagelijkse dosis aan vitaminen, zoals ijzer, zink, vitamine A en B en omega-3. En last but not least: wees lief voor je haar! Borstel het altijd rustig van onder naar boven, zorg voor vriendelijke haarproducten en ga vooral niet zelf stunten met chemische (kleur) producten, maar laat het door een professional doen!

Wil jij je graag advies over je haar van een van onze Color Specialisten? Maak dan gauw een vrijblijvende afspraak via Whatsapp. Tot gauw!

Categorie├źn