Iris Poldervaart

Alles wat je moet weten over wimperserums

17 augustus 2016

Lange wimpers zijn altijd al een schoonheidsideaal geweest, maar het afgelopen seizoen zijn wimpers echt in de spotlights komen te staan. Van sexy tot poppen-achtig, opvallende wimpers zijn hot. Dit werd al duidelijk tijdens de lente/zomer 2016 shows, maar ook op social media en op straat zien we dat extreem lange wimpers een must zijn. Wimperextensions en nepwimpers behoren inmiddels tot de dagelijkse kost van menig beauty addict, maar ook wimperserums zijn enorm populair.

Wondermiddel

Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn: vollere, langere en sterkere wimpers, alleen door een serum. Toch zijn de reviews voor deze producten bijna stuk voor stuk positief. Genoeg reden om aan te nemen dat het om méér dan alleen een hype gaat dus. De bekendste en meest populaire variant is toch wel het RevitaLash Advanced Serum. Dit serum belooft droge, breekbare en fragiele wimpers te beschermen tegen broosheid en de flexibiliteit, hydratatie en glans te verbeteren met als resultaat lange en volle wimpers.

Verrassende bijwerkingen

Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt het dan? Vaak worden vitamine B5 en plantaardige extracten zoals ginseng als belangrijke actieve bestandsdelen genoemd, maar het magische ingrediënt voor mooie wimpers lijkt toch echt Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide te zijn. Interessant genoeg is deze werking eigenlijk per toeval ontdekt, namelijk als bijwerking van glaucoom-medicatie. Gebruikers merkten dat oogdruppels met het middel bimatoprost niet alleen hielpen tegen hun oogklachten maar dat deze ook voor vollere, langere en donkerdere wimpers zorgden. RevitaLash heeft slim van deze wetenschap gebruik gemaakt door bimatoprost toe te voegen aan hun serums, puur voor cosmetische doeleinden. Helaas bleek al snel dat bimatoprost naast langere wimpers nog wat andere bijwerkingen had: verkleuring van de iris en rode, jeukende ogen. Daarom heeft het merk bimatoprost inmiddels vervangen door Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide, een ingrediënt met dezelfde werking dat wél volledig veilig is voor cosmetisch gebruik.

Gevaarlijke neppers

En dan de vraag die er echt toe doet: is het het waard? Het gebruik van wimperserums is niet helemaal zonder nadelen. Echt goede producten zijn vrij prijzig. Ook budgetmerken komen tegenwoordig met wimperserums, maar deze bevatten niet dezelfde ingrediënten als de ‘echte’ varianten en zullen daarom ook weinig tot geen effect hebben. Ook worden er op sites als eBay veel neppers aangeboden die in het beste geval helemaal niet werken en in het ergste geval vol zitten opvul-stoffen die enorm schadelijk kunnen zijn voor je ogen. Daarnaast moet je een beetje zelfdiscipline hebben: over het algemeen moet je wimperserums dagelijks gebruiken en kan het wel 12 weken duren voor je resultaat ziet. En wanneer je stopt met het gebruik van het serum zal ook het effect verminderen. Het is daarom belangrijk om het serum te blijven gebruiken, al hoeft dat na de eerste periode vaak niet meer elke dag.

Give it a try

Daar tegenover staat dat het product – mits je het op de goede manier gebruikt – enorm zuinig in gebruik is; vaak hoef je het alleen op de wimperrand aan te brengen. Eén verpakking zal daarom behoorlijk lang meegaan. Als je het niet zo hebt op valse wimpers en ook niet de behoefte voelt om elke paar weken wimperextensions aan te laten brengen, zouden wimperserums zomaar eens de ideale oplossing voor jou kunnen zijn.

Zelf uittesten? Deze wimperserums beloven je langere, vollere wimpers te geven.

Tekst: Anna van der Griend

Categorieën