Iris Poldervaart

Tips tegen zonnebrand

8 april 2015

Langzaam maar zeker stijgen de temperaturen en het aantal zonuren. Heel Nederland begeeft zich naar buiten om aan zijn of haar zomerse kleurtje te werken, helaas vaak met het gevolg de volgende werkdag als een kreeft te verschijnen. Niemand vind dit sexy en iedereen weet natuurlijk al dat het ook nog eens heel schadelijk is voor je huid! Wat je misschien nog niet wist is dat vooral de lentezon verraderlijk is. In het voorjaar zit er nog weinig ozon in de lucht en ozon houdt UV-straling tegen. Dus ook al zijn de temperaturen nog niet zomers, de hoeveelheid UV-straling moet je niet onderschatten! Wij geven je dé do’s & dont’s voor een onbezorgde zonnige dag in het park of op het terras!

 • Als je een dagcrème met SPF-factor gebruikt, betekent dit niet dat je je gezicht niet meer hoeft in te smeren met een zonnebrandcrème.
 • Hydrateer je huid goed om uitdroging tegen te gaan; niet alleen met een zonnebrandcrème, maar drink ook veel water. Veel water drinken zorgt ook voor een meer egale teint!
 • UV-stralen zijn overal, ook in de schaduw! Ook al zit je onder een parasol, dan nog kun je dus verbranden.
 • Gebruik voor je gezicht een speciale gezichtsbescherming. Deze zijn vaak wat matter en bevatten ingrediënten voor extra verzorging.
 • Hoelang je in de zon kunt zitten is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de zonkracht, de UV-index en je huidtype. Bekijk hier hoelang jij veilig in de zon kunt zitten!
 • Zonnebrand heeft ook een houdbaarheid en de werking gaat achteruit naarmate de zonnebrand ouder wordt. Er wordt weleens beweerd dat de factor elk jaar halveert, maar dit is een tikkeltje overdreven. Een factor 50 is het jaar daarop alsnog een factor 45 tot 47, mits je het op de juiste manier hebt bewaard! Bekijk vooral het aantal maanden houdbaarheid na opening en gebruik de zonnebrandcrème daarna niet meer.
 • Waterproof zonnebrandcrème bestaat niet, een ‘waterresistente crème’ kan wel. Deze beschermt je 40 tot 80 minuten. Daarna moet je je sowieso opnieuw insmeren. Wacht na het insmeren wel een paar minuten tot het is ingetrokken, anders spoel je de crème er zo weer af.
 • Breng om de paar uur een nieuwe laag zonnebrand aan, want als je in de zon loopt, zweet of gaat zwemmen is de werking maximaal twee uur.
 • Ben je braaf met je busje zonnebrandmelk op pad gegaan? Bewaar deze dan in de schaduw, bijvoorbeeld in een koeltas of opgerold in een handdoek. Zonnestraling is funest voor je zonnebrand.
 • Extra bescherming tegen de zon is een hoedje en het staat ook nog eens leuk!
 • Gebruik na een zonnige dag aftersun. Dit heeft een verkoelende werking, vertraagt het vervellingsproces en zorgt voor herstel en hydratatie van de huid.

Sisley soin solaire

Tekst: Rosanne Brakelé

Categorieën