Iris Poldervaart

The Body Shop Forever Against Animal Testing

14 juni 2017

The Body Shop zet zich samen met Cruelty Free International al 30 jaar in tegen dierproeven, en was daarmee het eerste wereldwijde beauty-merk dat zich verzette tegen het testen van cosmetica op dieren. Deze inspanningen zorgden in 2013 voor een Europees verbod, maar dat is nog niet genoeg. The Body Shop vindt het onacceptabel dat dieren nog steeds lijden voor beauty. Ook zijn de wetten rondom dierproeven vaak veel te gecompliceerd. The Body Shop wil dit vereenvoudigen met één internationale conventie, en startte daarom de Forever Against Animal Testing campagne.

Onoverzichtelijk en overbodig

Michelle Thew, Chief Executive van Cruelty Free International legt uit:

“Mensen zijn in de war over dierproeven. Wereldwijd willen mensen dat deze wrede praktijken gestopt worden, maar de bestaande wetten zijn een groot net van verschillende regels en een aantal hele grote mazen. […] In landen waar dierproeven toegestaan zijn – voor zowel producten als ingrediënten – is het vaak niet verplicht om data uit deze proeven inzichtelijk te maken voor de overheid of het publiek. Dit maakt het moeilijk om na te gaan hoe wijdverspreid het testen op dieren nu eigenlijk is. Wat we wel weten is dat één proef vaak honderden dieren kan betreffen. Als slechts één bedrijf dierproeven uitvoert, kan dit een enorme impact hebben op dierenlevens. Aangezien 80% van de landen ter wereld dierproeven voor cosmetica toestaat, is een wereldwijd verbod de enige manier om dit lijden voor altijd te beëindigen.”

Wereldwijd verbod

De nieuwe Forever Against Animal Testing-campagne van The Body Shop en Cruelty Free International roept op tot een verbod van dierproeven voor cosmetische producten en ingrediënten, overal en altijd, door middel van een internationale conventie van de Verenigde Naties.

Wist je dat…

… 80% van de landen in de wereld heeft geen wet tegen dierproeven voor cosmetica.

… Elk jaar worden er rond de 500.000 dieren gebruikt voor tests met cosmetische doeleinden.

… Eén ingrediënt in een product kan zorgen voor het gebruik van wel 1400 dieren.

… Alternatieven voor dierproeven zijn vaak goedkoper, sneller en nauwkeuriger; onderzoek toont aan dat dierproeven menselijke reacties op ingrediënten maar 40% tot 60% correct voorspellen.

Ook een bijdrage leven aan een wereldwijde ban op dierproeven? Teken nu de Forever Against Animal Testing petitie en laat jouw stem horen met de met #foreveragainstanimaltesting.

 

Categorieën