Anna van der Griend

De 8 beste superfoods voor een mooie huid

7 december 2018

Hoewel we van een goede zak patat of een flinke reep melkchocola op z’n tijd héél gelukkig kunnen worden, weten we dat onze huid daar minder blij mee is. Want net als je haar, kan ook je huid je verraden wanneer je een tijdje leeft op snackvoer en kant-en-klaar maaltijden. Dat klinkt misschien lullig, maar het betekent ook dat goed eetgedrag beloond wordt; met een gezonde, stralende huid welteverstaan. Benieuwd wat je het beste kunt eten om er altijd goed uit te zien? Wij zetten de 8 beste superfoods voor een mooie huid op een rijtje. Enjoy!

1. Rode paprika

Ja, specifiek de rode variant (die stiekem ook gewoon het lekkerst is). Rode paprika’s zitten vol met vitamine C en zorgen ervoor dat de collageenproductie in je lichaam flink omhoog gegooid wordt. Daar kan geen crème of serum tegenop.

2. Spinazie

Spinazie zit vol met anti-oxidanten die rimpels tegengaan en je huid jong houden. Vitamine C, Vitamine E en beta carotene beschermen je huid allemaal tegen de schadelijke straling van de zon. Het kan dus helemaal geen kwaad om wat spinazie te verwerken in je pool side smoothie, want als het op zonnebescherming aankomt zijn wij groot voorstander van meer is meer.

3. Amandelen

Amandelen zitten tjokvol vitamine E, en dat kan je huid heel goed gebruiken. Vitamine E helpt je huid namelijk in de strijd tegen vrije radicalen. Ja, die zijn net zo eng als ze klinken. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die kunnen ontstaan door roken, maar ook door luchtvervuiling van uitlaatgassen en zelfs frituren (en jij dacht dat alleen het eten van een frietje slecht voor je was…). Geen verkeerd idee dus, om van rauwe amandelen je standaard snack te maken.

4. Avocado

Dat vet eten niet per se gelijk staat aan een onzuivere huid bewijst de avocado. Vitamine E, vezels en goede vetten maakt van de avocado één van de meest voedzame vruchten ter wereld. Niet alleen beschermt de avocado je huid tegen schadelijke stoffen van buitenaf (heb je die vrije radicalen weer), hij hydrateert je huid ook nog eens. Double win. Avocado’s zijn natuurlijk niet voor niets een Instagram favoriet.

 

5. Tomaten

Tomaten hebben – net als spinazie – een anti-oxiderende werking. Dat is misschien niet per se nieuws, maar wist je dat die anti-oxidanten pas echt goed werkzaam worden wanneer je tomaten opwarmt? Kies er voortaan dus ook eens voor om tomaat niet alleen te verwerken in koude salades, maar ook in warme maaltijden.

6. Appels

Dat een dagelijkse appel de dokter weghoudt is inmiddels wel bekend. Maar dat dat ook voor dermatologen geldt wist je misschien nog niet. Dat zit zo: appels bestaan voor een overgroot deel uit water, wat ervoor zorgt dat je huid goed gehydrateerd blijft. Daarnaast bevatten appels pectine, een stof die er onder andere voor zorgt dat afvalstoffen zo snel mogelijk uit je lichaam verdwijnen. En dat zie je terug in je huid.

7. Wortels

Je hebt ongetwijfeld wel eens iets gehoord over de magische werking van retinol. Fun fact: retinol is in feite hetzelfde als vitamine A. En laten worteltjes daar nou net vol mee zitten. Handig, want je huid heeft vitamine A nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen. Moraal van het verhaal: wortels zijn essentieel voor een mooie, jonge huid.

8. Chocolade

Natuurlijk hebben we het beste nieuws voor het laatst bewaard: chocolade is gewoon hartstikke goed voor je huid. Dat gaat helaas niet helemaal op voor de melk-variant waar we het eerder over hadden. Maar als je je wilt vergrijpen aan een goede portie (extra) pure chocolade: ga ervoor. Cacao zorgt er namelijk voor dat er een dubbele hoeveelheid zuurstof door het bloed naar je huid vervoerd wordt. En hoe puurder de chocola (oftewel, hoe hoger het percentage cacao dat er in zit), hoe meer flavonoïden  – ook wel anti-oxidanten – erin zitten. Kijk, daar kunnen we wel wat mee.

 

 

Categorieën