Iris Poldervaart

Airplane mode: de beste skincare tips voor in het vliegtuig

23 juni 2017

Na een lange vlucht fris en fruitig het vliegtuig uitstappen? Het kan! Wij verzamelden de beste skincare tips voor in het vliegtuig.

Het duurde even, maar inmiddels is het vakantieseizoen weer in volle gang. Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n verre reis naar een tropisch oord, maar van de lange vlucht die bij zo’n zonvakantie hoort worden we een stuk minder gelukkig. En dan hebben we het niet alleen over verkrampte benen, huilende baby’s en medepassagiers die zwaar in je personal space zitten, maar ook over de effecten die zo’n vlucht heeft op je huid.

Dat een vlucht je huid flink kan uitdrogen is voor de meeste mensen waarschijnlijk geen nieuws. Maar ook roodheid, irritatie en zelfs UV-beschadiging behoren tot de gevolgen van een vliegreis. Gelukkig zijn er dingen die je voor, na en tijdens je vlucht kunt doen om je huid zo gezond mogelijk te houden. Wij zetten de skincare tips voor in het vliegtuig voor je op een rijtje.

Prep met een masker

Begin je vakantie goed door de avond van tevoren een voedend masker te gebruiken. Geloof ons: je huid zal de extra hydratatie goed kunnen gebruiken.

Drink voldoende water

De luchtvochtigheid van de ‘gerecyclede’ lucht in het vliegtuig is ontzettend laag, en ook je huid heeft hier weet van. Om uitdroging van binnenuit tegen te gaan kun je het beste ruim voor je vlucht beginnen met het drinken van water, en veel ook. Hou dit vooral vol tijdens je vlucht. We weten het, vliegtuigtoiletten zijn geen pretje, maar achteraf zal je jezelf dankbaar zijn. En hoe verleidelijk het ook is, laat de alcoholische drankjes tijdens de vlucht liever staan.

Bescherm je huid met een SPF

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zonbescherming is essentieel. Dat geldt niet alleen op je vakantiebestemming, maar ook tijdens je reis ernaartoe. De ramen in het vliegtuig houden UV-straling nauwelijks tegen, wat betekent dat je zo goed als onbeschermd in de zon zit. Tel daarbij op dat je je boven de wolken bevindt die je normaal gesproken nog enigszins beschermen en je begrijpt hoe belangrijk het is om echt goed te smeren.

Houd je make-up minimaal

Het beste is nog om tijdens een lange vlucht helemaal geen make-up op je huid te hebben. Dit voorkomt dat je poriën verstopt raken – iets wat weer kan zorgen voor onzuiverheden, irritaties en op de lange termijn zelfs permanent vergrote poriën. Daarnaast is het een stuk makkelijker om op een make-uploos gezicht een tweede (en derde) laag moisturizer en zonnebrandcrème aan te brengen.

Eet verstandig

Het is natuurlijk heel makkelijk om voor je vlucht nog even snel een frietje of een burger weg te werken op het vliegveld, maar verstandig is het niet. Voedsel met een hoog vet- en zoutgehalte kan een dehydraterend effect hebben en voor huidirritatie zorgen, zeker in combinatie met de droge lucht en hoge luchtdruk in het vliegtuig. Breng zelf eten mee zodat je je niet hoeft te vergrijpen aan klef vliegveld-fast food. Noten en gedroogd fruit zijn compacte snacks die je meestal gewoon mee mag nemen in het vliegtuig.

Gebruik geen face mist

Dat lees je goed: géén face mist. Het idee is leuk, maar in de praktijk heeft het sprayen tijdens een vlucht eigenlijk maar weinig zin. Vaak voelt zo’n mist een paar minuten fijn aan op je droge huid, maar zal je daarna alleen maar meer last hebben van uitdroging. Bewaar de face mists voor aan het strand of het zwembad; daar kan je huid de verkoeling beter gebruiken.

Raak je gezicht zo min mogelijk aan

Leuk feitje: mensen raken hun gezicht gemiddeld zo’n 18 keer per uur aan. En in een vliegtuig, waar je je vaak verveelt en niet al te veel bewegingsruimte hebt, zal dat getal alleen nog maar hoger zijn. Dat is op zich nog niet eens zo schokkend, maar als je je bedenkt hoeveel bacteriën er in een vliegtuig zitten snap je ineens waarom dat toch niet zo’n fijn idee is.

Houd je normale skincare routine aan

We zeggen heus niet dat je moet proberen om ál je full size verpakkingen in je koffer te proppen. Wel is het handig om niet je hele vaste routine overboord te gooien wanneer je op vakantie gaat. Neem producten mee waarvan je weet dat je huid er goed op reageert om huidirritatie voorkomen.

Heb jij nog meer skincare tips voor in het vliegtuig?

Beeld: Vogue

Categorieën