Iris Poldervaart

Kun je poriën verkleinen? Dit is het definitieve antwoord

31 augustus 2017

Het is één van de meest gegooglede vragen op beautygebied: kun je je poriën verkleinen? Spoiler alert: het antwoord is geen simpele ja of nee. Hoe het dan wel zit? Wij vertellen je het.

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. We beginnen met het slechte nieuws, dan hebben we dat maar gehad: het formaat van je poriën is grotendeels genetisch bepaald. Dus als je wel eens in wanhoop naar de grote poriën op je neus kijkt, mag je daar je ouders voor bedanken. Toch is er ook goed nieuws: je kunt je poriën wél verkleinen. Deze oplossingen zijn niet permanent (daar zullen toch echt laserbehandelingen aan te pas moeten komen), maar vaak wél effectief. Wij zetten de 9 beste tips op een rijtje.

Poriën verkleinen: de tips

Maak je gezicht goed schoon.

Elke dag. Altijd. Geen excuses. We kunnen bijna niet geloven dat dit nog steeds gezegd moet worden, maar het schoonmaken van je gezicht aan het eind van de dag is echt een absolute must. Hoe meer vuil (en dus ook oude make-up) er in je poriën zit, hoe groter je poriën lijken. Double cleansing is dan niet voor niets zo’n hype. Gebruik hiervoor 2 cleansers met verschillende functies, bijvoorbeeld een reiniging op oliebasis om vuil op te lossen en een scrub met salicylzuur om de huid te verhelderen.

Sport niet met make-up op.

Wanneer je sport, moet je huid kunnen ademen. Logisch, want meestal zweet je best wel tijdens je workout. Als je foundation draagt tijdens het sporten, zal deze zich mengen met het zweet en de olie die je huid juist willen verlaten. Dit fijne mengsel blokkeert je poriën en zal zorgen voor een onzuivere huid en mee-eters. Niet smakelijk, en niet wat je wil. Liever niet helemaal ‘naakt’ naar de sportschool? Gebruik dan speciale make-up die geschikt is om mee te sporten

Voorkom zonbeschadiging.

Je huid goed beschermen tegen de UV-straling is belangrijk om een heleboel redenen (het voorkomen rimpels en huidkanker zijn twee goede voorbeelden), en ook de zichtbaarheid van je poriën is afhankelijk van zonbeschadiging. Een teveel aan UV-straling kan de hoeveelheid collageen en de elasticiteit van je huid aantasten, wat als gevolg heeft dat, je raadt het al, je poriën groter worden.

Niet aanzitten!

Voor sommige mensen is het uitdrukken van verstopte poriën een guilty pleasure. Niet slim! Wanneer je dit verkeerd doet (en dat doe je al snel), beschadig je de porie, wat ‘m alleen maar zal vergroten. Hetzelfde geldt overigens voor het uitknijpen van puistjes. Mocht je er echt niet vanaf kunnen blijven, gebruik dan altijd een steriele comedonendrukker, en nóóit ongewassen. Begin met een goede stoom-sessie om de poriën te openen en maak je huid na afloop goed schoon.

Boek één keer per maand een facial.

Wat jij niet kan, kan de professional wel. Breng daarom één keer in de vier à zes weken een bezoekje aan de schoonheidsspecialist. Die kan je gezicht grondig schoonmaken zonder daarbij je huid te beschadigen of te irriteren. Geloof ons, je zal het verschil zien.

Gebruik retinol.

Retinol is niet voor niets één van de populairste huidverzorgingsingrediënten van het moment. Retinol (ook wel vitamine A) zorgt voor een snellere celvernieuwing. Een mooie bijkomstigheid is dat het daardoor poriën ‘ontstopt’, wat ze kleiner doet lijken.

Creëer een instant filter met een blur stick. 

Hoewel dit magische product helaas niets doet om poriën écht te verkleinen, zorgt het er wel voor dat je huid optisch een stuk gladder lijkt. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

Hydrateren, hydrateren, hydrateren.

Hoe vaak heb je “drink voldoende water” al langs zien komen als skincare tip? Dat is dus niet voor niets. Ook hydraterende serums en moisturizers zijn belangrijk. Juist een droge huid produceert extra talg en olie, wat leidt tot verstopte poriën.

Kies voor speciale maskers en strips.

De bekende neusstrips ken je vast wel, maar er zijn ook speciale maskers om je poriën te reinigen. Vaak bevatten deze houtskool voor een extra grondige reiniging. De meest effectieve maskers zijn de peel off varianten. Let wel op: deze kunnen je huid uitdrogen. Gebruik deze reinigende maskers dus niet meer dan twee keer per week en wissel ze altijd af met voedende, verzorgende producten.

Poriën verkleinen: onze favoriete producten

 

 

Categorieën