Robin Buzink

Een mooie huid zonder make-up: Zo doe je dat

6 juli 2016

Het laatste wat je wil in de zomer is een overdaad aan make-up op je gezicht. Zon, zee, strand en een flinke laag foundation gaan nou eenmaal niet goed samen. Op echt warme dagen heb je genoeg aan een beetje transparant poeder en een goede zonnebrandcrème. Dat is allemaal leuk en aardig, maar met zo’n naakt gezicht is een gezonde huid wel zo fijn. Onbereikbaar ideaal? Nee joh, het enige wat je nodig hebt voor een mooie huid zijn de drie key factoren: een gezonde levensstijl, UV-bescherming en een fijn smeersel.

Eat, sleep, repeat

Het klinkt misschien als een suffe slogan, maar een mooie huid begint van binnenuit. Je voedsel- en slaappatroon zijn daarbij enorm belangrijk. Het zal niet als een verrassing komen, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: zonder gezond eten en voldoende water geen mooie huid. De hele dag door water drinken saai? Probeer dan een keer een infusie met fruit, komkommer of gember, dat maakt je glaasje water meteen een stuk interssanter. Ook essentieel: een goede nachtrust. Een perfect excuus om een extra uurtje slaap te pakken, denken wij zo.

You are my sunshine

Fijn die zon, maar teveel ervan is natuurlijk funest voor je huid. Hoe goed je ook denkt beschermd te zijn, het kan altijd beter. Goed om te weten: alleen een dagcrème met SPF-factor is niet genoeg om je huid te beschermen. Zeker in de zomer is een zonnebrandcrème een absolute must. Gebruik altijd een speciale zonnebrandcrème voor je gezicht; deze zijn vaak net wat minder vet en bevatten ingrediënten die de gevoelige, dunne huid in je gezicht niet irriteren. Ook niet onbelangrijk: dat restje zonnebrandcrème dat je nog over had van vorig jaar kun je deze zomer maar beter goed checken voordat je ermee in de zon gaat zitten. Net als andere cosmetica heeft ook zonnebrandcrème een houdbaarheidsdatum, en die moet je zeker serieus nemen; de beschermende werking van deze producten neemt namelijk af naarmate het product langer geopend is. Zorg er ook altijd voor dat je flesjes en potjes crème altijd uit de zon op een donkere, koele plek bewaart.

Vitamine yay

Retinol: het is niet voor niets zo’n buzz word in de de beautywereld. Retinol, of vitamine A, wordt momenteel alom geprezen als waar wondermiddel. En terecht: retinol verhoogt de collageenproductie en vertraagt daardoor het huidverouderingsproces. Als klapper kan het ook nog eens helpen bij acne en huidverkleuringen. Can we get an amen? Kleine kanttekening: niet elk huidtype kan retinol verdragen. Zeker wanneer je net met een retinolproduct begint kan je nog wel een last hebben van huidirritatie. Raadzaam smeren dus! Bij twijfel kun je altijd langs gaan bij een parfumerie of speciaalzaak, die hebben vaak een in house skin care specialist die jou op basis van een huid-analyse precies kan vertellen wat jij nodig hebt.

Iemand die alles weet over retinol is celebrity skin care expert Shani Darden. Haar eigen product, Retinol Reform, heeft inmiddels bijna cult-status bereikt. Celebs als Jessica Alba, Chrissy Teigen en Emma Stone zijn dan ook lyrisch over haar. Benieuwd naar Shani Darden en Retinol Reform? Hou de site in de gaten, want binnenkort lees je hier een interview met Shani zelf.

Tekst: Anna van der Griend

 

Categorieën