Iris Poldervaart

Kleuren van het jaar 2016: Rose Quartz en Serenity

24 december 2015

Elk jaar roept Pantone, dé autoriteit op het gebied van kleurcoderingen, een kleur uit tot kleur van het jaar. Altijd weer een belangrijk moment voor de beauty- en fashion-industrie, want deze kleur zal een grote rol spelen in het modebeeld van het komende jaar. Afgelopen jaar was de wereld in de ban van Marsala, en dat hebben we gemerkt. Niet alleen zagen we deze wijnrode tint terug in make-up producten zoals lipstick, ook als haarkleur deed Marsala het goed. De pastel versie van Marsala, rose gold, was zonder twijfel de hotste haarkleur van 2015. Dit jaar pakt Pantone het echter net even anders aan; ze hebben nu namelijk niet één, maar twee kleuren benoemd tot kleuren van het jaar 2016 – Rose Quartz en Serenity.

Eerder las je al dat Sephora en Pantone de Universe Color of the Year 2016 Collection, een prachtige limited edition make-up collectie, lanceren. Maar hoe komt de kleur van het jaar nou eigenlijk tot stand? Daar zit meer achter dan je misschien zou denken.

Deze trendkleuren verzint Pantone natuurlijk niet zomaar. We zagen lichtroze en lichtblauw al op de catwalk bij onder andere Miu Miu, Max Azria, J.W. Anderson, Victoria Beckham, Jil Sander en Chanel. Daarnaast zijn de Pantone kleuren altijd een reflectie van de state of mind waarin onze samenleving op het moment verkeert. Zoals Pantone het zelf uitlegt: momenteel zijn mensen steeds meer op zoek naar mindfulness en welzijn als tegenmiddel voor de stress die we in deze turbulente tijden hebben. De kleuren van het jaar 2016 Rose Quartz en Serenity zijn dan ook zachte, rustgevende pastelkleuren. Rose Quartz is een lichtroze kleur die warmte en compassie uitstraalt; Serenity is een luchtige koelblauwe kleur.

Ook dat Pantone dit jaar voor het eerst voor twee kleuren koos in plaats van één is geen toeval. De combinatie van warm roze en koel blauw wijst namelijk op het samensmelten van verschillende genderidentiteiten, mannelijk en vrouwelijk. Deze tendens zagen we al eeder plaatsvinden in de modewereld, en nu doet dus ook het kleurpalet mee.

Reken er dus maar op dat je deze zachte pasteltinten nog veel terug gaat zien in de make-up schappen komend jaar. We houden je op de hoogte!

The Chair pantone kleuren van het jaar 2016

Tekst: Anna van der Griend
Beeld: Pantone

Categorieën