Iris Poldervaart

Hot now: klei in beautyproducten

12 augustus 2016

Dat klei helende en reinigende functies heeft is natuurlijk niet echt nieuws. Al eeuwen (zo niet millennia) wordt klei gebruikt als diepe reiniging voor zowel huid als haar. Wat wel nieuw is, is dat steeds meer grote merken klei als ster-ingrediënt gebruiken in beautyproducten. Niet zo gek, want we lijken tegenwoordig steeds meer te kiezen voor ‘natuurlijke’ producten zonder griezelige chemische stoffen. Hoe natuurlijk deze klei-producten écht zijn verschilt natuurlijk per merk, maar één ding is in ieder geval duidelijk: klei is hot in de health- en beautywereld. Dit moet je weten over klei in beautyproducten.

Klei wordt vooral gebruikt in zogenaamde ‘detox’ producten. Niet zo gek, want klei absorbeert olie (fijn voor de vette huid), haalt vuil en gifstoffen uit de huid en verwijdert dode huidcellen wat zorgt voor een frissere, jonger uitziende huid. Producten met grovere deeltjes kunnen ook nog eens goed gebruikt worden als milde scrub. Je gaat je bijna afvragen waarom we nog niet massaal in kleibaden liggen.

Maar ook in haarproducten doet klei het goed. Het neemt talg op wat het haar frisser en glanzender maakt, en – ook niet verkeerd –  ervoor zorgt dat je je haar minder vaak hoeft te wassen. L’Oréal Paris wijdde zelfs al een hele lijn aan de positieve werking van klei: de Elvive Extraordinary Clay bestaat uit een shampoo (€4,49), conditioner (€4,49) en droogshampoo (€5,99). Elk product bevat drie soorten klei: argille (reinigend), montmorillonite (hydraterend) en kaoliniet (verfrissend).

Benieuwd wat de meest voorkomende soorten klei in beautyproducten zijn, en wat deze eigenlijk voor je doen? Wij zetten ze op een rijtje:

Bentonite klei is een klei die enorm goed absorbeert. Bentonite is positief geladen en trekt daarom negatief geladen deeltjes aan. Dat wil zeggen: deze klei trekt vuil en onzuiverheden uit je poriën wat zorgt voor een super schone, stralende huid. Deze klei zit dan ook vaak in anti-acne producten.

Kaoliniet is de mildste klei die er is. Deze klei is daarom perfect geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Montmorillonite is een klei met een hoog gehalte ijzeroxide, wat een celvernieuwend effect heeft. En dat wil je, want dat zorgt ervoor dat oneffenheden en littekens sneller vervagen. Resultaat: een gave, egale huid.

Groene klei wordt ook wel zeeklei genoemd. Het is (zoals de naam wel verklapt) een felgroene klei die niet alleen exfolieert en olie absorbeert, maar ook nog eens bloed naar het huidoppervlak duwt wat zorgt voor een mooie, stralende huid.

Rhassoul klei is een Marokkaanse klei die niet alleen veel in huid- maar ook in haarproducten gebruikt wordt. En niet voor niets; deze klei zit vol met heilzame mineralen. Het werkt als het ware als een magneet voor onzuiverheden, waardoor het ook vuil uit je haarzakjes haalt.

Natuurlijk kan je klei niet alleen van buiten, maar ook van binnenuit gebruiken; klei wordt tegenwoordig ook steeds meer in voeding gebruikt, bijvoorbeeld in detoxende koud geperste sapjes.

Nieuwsgierig geworden? Dit zijn The Chair’s favoriete klei-producten.

Tekst: Anna van der Griend

Categorieën