Iris Poldervaart

Er jonger uitzien met make-up: zo doe je dat

25 juli 2017

Jonger geschat worden dan je eigenlijk bent kan af en toe best lastig zijn – bijvoorbeeld wanneer je die fles wijn niet meekrijgt in de supermarkt terwijl je de 20 inmiddels ruim gepasseerd bent. Toch komt er punt in je leven dat je er maar wat blij mee bent. En hoewel je met een gezonde levensstijl al een heel eind komt, zijn er meer manieren om een paar jaar van je gezicht af te tikken. Met make-up bijvoorbeeld. Mits je het goed doet, dat dan weer wel. Want wat is daar nou eigenlijk voor nodig, er jonger uitzien met make-up? Wij zetten de belangrijkste tips & tricks op een rij. 

De basis: onmisbaar grondwerk

Nog voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met make-up, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je echte basis: huidverzorging. Kies voor producten die de vochtbalans in je huid herstellen, zoals serums met hyaluronzuur. Vergeet ook de oog- en lipcrème niet en gebruik om je gezicht schoon te maken liever een cleansing oil of lotion dan een schuimende gel. Deze laatste heeft nog wel eens de neiging je huid uit te drogen.

Foundation: omarm je flaws

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als het op foundation aankomt is het devies: doe meer met minder. Alle ‘imperfecties’ van je huid proberen te verhullen met een dikke laag foundation zal vooral zorgen voor een onnatuurlijk, masker-achtig effect. Hoe meer ‘echte’ huid er zichtbaar is, hoe jonger je eruit ziet. Ja, dat geldt ook (juist) voor een huid met lijntjes en vlekjes. Gebruik altijd een vochtige Beautyblender of een soortgelijke spons om je foundation aan te brengen; dit zorgt voor een wat meer transparante finish die er natuurlijk en dewy uitziet. Werk altijd van het midden van je gezicht naar buiten toe; aan de rand van je gezicht heb je over het algemeen nauwelijks dekking nodig.

Blush: peaches and cream

Poederproducten hebben een matterend effect, wat natuurlijk ideaal is voor de jonge, vaak wat vettere huid. De oudere huid is van zichzelf vaak al wat droger. Iets wat benadrukt wordt door poeder doordat het zich ophoopt in fijne lijntjes en rimpels. Kies als het om blush gaat dus altijd voor een mousse-, gel- of crèmeformule. Vind je het lastig om te zien welke tint het beste bij jouw huidskleur past? Speel dan op safe; perziktinten staan iedereen met een lichte tot medium huid, terwijl koraaltinten juist weer heel geschikt zijn voor iedereen met een medium tot donkere huid. Breng de blush aan op de appels van je wangen om je gezicht een frisse glow en een subtiele lift te geven.

Lippen: Natuurlijk en nude

Lippen verliezen – net als je huid – in de loop van de tijd collageen, wat resulteert in dunnere lippen en een minder duidelijke liplijn. Donkere, matte lipkleuren benadrukken dit en hebben daarnaast nog wel eens de neiging om uit te lopen in de lijntjes rond je lippen. Kies voor een zachte nude tint lipstick met een lichte glans om je lippen voller te doen lijken en ‘bloeden’ te voorkomen. Merk je dat de kleur toch uitloopt? Gebruik dan een kleurloze lipliner om te ervoor zorgen dat de kleur binnen je liplijn blijft.

Concealer: less is more

Niemand ziet er jonger uit met donkere kringen onder haar ogen, maar een zware concealer trekt vaak in de lijntjes en zal daardoor juist een verouderend effect hebben. Precies wat je niet wilt dus. Kies altijd voor een vloeibare concealer; deze is misschien iets minder dekkend dan een concealer in crèmevorm, maar zal er wel een stuk natuurlijker uitzien.

Highlighter: je beste vriend

Geen product is zo multi-inzetbaar als highlighter. Highlighter kan altijd, overal, en zorgt vrijwel altijd voor een gezonde en jongere look. Ook fijn: je kunt vloeibare highlighters zelfs mixen met je foundation voor een overall stralende en heldere huid. Andere plekken om highlighter aan te brengen: boven je jukbeenderen, net onder je wenkbrauwen, in het midden van je oogleden, in je binnenste ooghoeken, op je cupidoboogje… Ja, waar eigenlijk niet? Kleine tip: blijf weg van highlighters met grote, grove glitters. Ga liever voor varianten met minuscule licht-reflecterende deeltjes voor een natuurlijke glans.

Wimpers: de krul erin

Naarmate je ouder wordt, verliezen wimpers hun natuurlijke krul. En dat terwijl je juist alles in je gezicht wilt liften – alles om tegen het onvermijdelijke effect van zwaartekracht in te gaan. Daarnaast wekken gekrulde wimpers de illusie van grotere ogen, iets wat vaak geassocieerd wordt met jeugd en schoonheid. Vanaf nu is die wimperkrultang dus een onmisbare tool in je toilettas. 

Wenkbrauwen: vol, voller, volst

De horror: hoe ouder je wordt, hoe meer wenkbrauwharen je verliest. Iets waar we in het huidige tijdperk van de volle wenkbrauw maar liever niet al teveel over nadenken. Dunne wenkbrauwen worden dan ook vaak gezien als teken van ouderdom. Epileer je wenkbrauwen zo min mogelijk en gebruik een dun wenkbrauwpotlood om kale plekken in je wenkbrauwen op een subtiele manier op te vullen. Voor het meest natuurlijke effect kies je voor een kleur die één tint lichter is dan je natuurlijke wenkbrauw en teken je niet alleen met de haren van je wenkbrauw mee, maar ook tegen de haargroei in.

Er jonger uitzien met make-up: zo doe je dat dus!

 

Categorieën