Iris Poldervaart

Interview | Jessica Scholten

24 juli 2016

Nagelstylist Jessica Scholten lakte de nagels van talloze celebrity’s (Lara Stone! Gigi Hadid!) en haar werk is terug te vinden in zo ongeveer elk toonaangevend fashion magazine in Nederland (ELLE! Vogue!) en zelfs daarbuiten. Daarnaast vliegt ze regelmatig heen en weer om de nagelstyling te verzorgen voor shows tijdens de grote internationale Fashion Weeks. Hoog tijd om Jessica te vragen hoe ze dit bereikt heeft – en hoe we onze eigen nagels ook zo mooi kunnen krijgen. 

Q: Hoe ben je in het vak terecht gekomen?

“Ik doe dit eigenlijk al zolang als ik me kan herinneren. Vroeger was ik altijd bezig met plaknagels en het maken van French manicures. Terwijl mijn ouders films aan het kijken waren was ik altijd aan het oefenen en aan het prutsen. Op mijn vijftiende heb ik van mijn ouders een acryl-opleiding gekregen voor mijn verjaardag, toen begon het eigenlijk echt. Op een gegeven moment ging ik meer doen met nail art, dat werd toen steeds meer een ding. En zo is het allemaal begonnen.”

Q: Heb je tips voor anderen die zich meer willen verdiepen in nail art?

“Oefening baart kunst. Vooral niet opgeven na de eerste keer, want de eerste keer dat ik iets moest maken dacht ik echt ‘dit is niet mijn ding, ik stop hiermee’. Gewoon doorgaan en blijven oefenen.”

Q: Hoe zorg je ervoor dat je dit op een professioneel niveau kunt doen?

“Ik geloof dat als je kwaliteit levert, je eigenlijk overal je werk van kunt maken. Zorg dat je je onderscheidt van de rest en bied goede kwaliteit.”

Q: Wat zijn de grootste nageltrends van het moment?

“Je ziet momenteel heel veel verschillende dingen. De ‘negative space’ techniek (waarbij ongelakte stukjes nagel zichtbaar blijven, red.) is heel populair. Metallic kleuren en effecten zie je ook veel, bijvoorbeeld met het gebruik van folies. Je merkt ook wel echt dat we in een tijdperk zitten waarin iedereen uniek wil zijn, dus vaak is nail art ook erg persoonlijk.”

Q: Hoe belangrijk zijn trends voor jou? Volg je ze trouw of blijf je vooral bij je eigen stijl?

“Ik kijk vooral wat bij iemand past. Ik hou de trends wel in mijn achterhoofd maar maak daar altijd mijn eigen versie van.”

Q: Wat kan echt niet meer op nagelgebied?

“Hele dikke acrylnagels. En slecht gezette French manicures met een rechte witte lijn.”

The Chair Jessica Scholten nail art

Q: Heb je tips voor mensen die thuis hun nagels doen? Hoe kun je bijvoorbeeld precies werken en strakke lijnen zetten?

“Het allerbelangrijkste is dat je jezelf ondersteunt, bijvoorbeeld door je polsen op tafel te laten rusten. Als je dat niet doet lukt het sowieso niet”

Q: Wat zijn jouw must haves op het gebied van nagelverzorging en nail art?

“Ik zweer bij droogsprays- en druppels om nagellak sneller te laten drogen. En laatst gebruikte ik een Gel Setter van Essie, die glanst enorm en mijn nagellak bleef er heel goed van zitten.”

Q: Hoe hou je je nagels mooi en gezond?

“Hoe lang je nagellak mooi blijft hangt heel erg af van de staat van je nagels. Hoe sterker je nagels, hoe beter nagellak blijft zitten. Er zijn treatments die je kunt gebruiken voor mooie nagels, maar voor je dat doet moet je wel goed kijken wat precies je klachten zijn. Als je bijvoorbeeld een verharder op droge nagels gebruikt kun je juist last krijgen van schilfertjes. Laat je dus altijd goed adviseren wat je nodig hebt.”

Q: Hoe zorg je dat je nagellak er goed op blijft zitten en niet te snel chipt?

“Altijd goed preppen, bijvoorbeeld door de nagelriemrestjes weg te halen. Maak voordat je gaat lakken altijd je nagels vetvrij met een nagellakremover. Daarnaast kun je het beste ook altijd een base coat gebruiken.

Q: Wat is de beste tip die je zelf ooit gehad hebt van een pro?

“Het lastige aan mijn werk is dat er in hier Nederland niet echt iemand was die al hetzelfde deed. Maar tijdens mijn make-up opleiding heb ik wel heel veel kunnen assisteren, en daar heb ik veel geleerd over de juiste mentaliteit en de positie die je hebt. Dat heeft wel veel invloed op me gehad.”

Q: In het buitenland is nagelstyling al veel langer belangrijk. Wat zijn de bekendste namen?

Marian Newman bijvoorbeeld, en Miss Pop Nails ken je misschien ook wel.”

Q: Wat is de meest bijzondere klus die je gedaan hebt als nagelstylist?

“Dat is een klus voor de Harper’s Bazaar; een paginagrote foto van een nagel. Dat was wel heftig, want die moest natuurlijk heel strak gezet worden. Dat vind ik wel heel cool, dat de hele nagel zo uitgelicht wordt. En één van de leukste klussen was met Inez en Vinoodh. We zaten voor W Magazine drie dagen lang op een boot met z’n allen, dat was wel heel gezellig.”

Q: Wiens nagels zou je nog wel willen doen?

“Van Máxima! Bij haar zou ik gewoon een mooie manicure willen doen, verder niks extreems.”

Benieuwd naar het werk van Jessica Scholten of zelf een afspraak boeken? Kijk op www.jessicascholten.nl voor meer info.

The Chair Jessica Scholten nail art

Interview: Anna van der Griend
Beeld: Instagram Jessica Scholten

 

Categorieën