Iris Poldervaart

Hyaluronzuur: waarom je huid dit wondermiddel nodig heeft

6 januari 2017

Niet alleen in de wereld van haar en make-up zien we rages komen en gaan, ook op het gebied van huidverzorging zijn er duidelijke trends. Eén van die trends is hyaluronzuur, ook wel hyaluronan (of in het Engels hyaluronic acid) genoemd. Een interessante ontwikkeling, want hyaluronzuur kan heel veel goeds doen voor je huid.

Hyaluronzuur gaat mainstream

Het gebruik van hyaluronzuur in cosmetica is niet per se iets nieuws. Het wordt al jaren gebruikt in crèmes en serums in het hogere segment. Wat echter wel een nieuwe ontwikkeling is, is dat hyaluronan steeds meer gebruikt wordt in ‘massa producten’; huidverzorging die je bij de drogisterij koopt. Er wordt voorspeld dat 2017 hét jaar is hyaluronzuur mainstream gaat. Hoog tijd om eens uit te vinden wat hyaluronan nou precies is – en waarom het zo goed is voor je huid.

Suiker-spons

Daarvoor duiken we de wetenschap in. Hyaluronzuur is, verwarrend genoeg, geen zuur maar een suiker. Het is een molecuul dat van nature al in je huid voorkomt, en vanwege de spons-achtige kwaliteiten zorgt het ervoor dat je huid vocht vasthoudt. En niet een beetje ook; hyaluronzuur kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. En dat maakt het zo’n huidverzorgings-lieveling, want een gebrek aan vocht is één van de meest voorkomende problemen bij een ouder wordende huid.

Mini moleculen

En hoewel experts melden dat we collectief over de term ‘anti-aging’ heen zijn, blijft dat toch echt één van onze grootste wensen (en zorgen) op skincare gebied; een gladde, jonge huid. Hyaluronan is niet voor niets zo’n populair ingrediënt in cosmetica. Het vult de huid op, trekt ‘m (tijdelijk) strak en elimineert fijne lijntjes. Google maar eens op ‘hyaluronic acid’, en je vindt talloze treatments die het molecuul bevatten en dat uitgebreid adverteren. En hoewel de effectiviteit van crèmes en serums met hyaluronzuur vroeger vrij beperkt was omdat de moleculen te groot waren volledig te kunnen doordringen in de huid, ligt dat tegenwoordig anders. Wetenschappers hebben een manier gevonden om de deeltjes zo klein te maken dat ze tussen de huidcellen door kunnen dringen en de huid zo nog dieper kunnen hydrateren.

De naald erin

Als je liever voor een meer langdurige optie gaat, kan dat ook. Hyaluronzuur is niet alleen in flesjes en potjes verkrijgbaar, maar wordt ook vaak aangeboden als filler behandeling, waarbij hyaluronzuurpreparaten rechtstreeks met een naald rechtstreeks in je gezicht worden gespoten. Dit bevordert de aanmaak van collageen en zorgt zo voor een strakkere huid. Ook wordt het vaak gebruikt als ‘lip plumping’ treatment.

Een facelift in een flesje hoef je (helaas) niet te verwachten, maar als je je huid net even wat gladder en strakker wil maken is hyaluronzuur zeker een optie.

 

Categorieën