Emma Wagenaar

How to use: de Face Mist

6 oktober 2015

De face mist is de hotste mooimaker van dit moment. Geen make-up artists kit is compleet zonder. Want als het gaat om zo’n most-wanted glow en flawless finish, is er geen product die dat sneller fixt. 

De face mist staat vooral bekend als dé topper voor a la minute hydratatie. Te gebruiken na het cleansen, over make-up of als opfrissers gedurende de dag. Maar de nieuwste generatie face mists biedt meer dan alleen dat. Van SPF en verkoeling tot matterend en primend; hij kan ‘t tegenwoordig allemaal! Toch komt er meer bij kijken dan ‘spray-and-go’. Gebruik je de face mist namelijk verkeerd, dan zou je zo maar eens juist verder verwijderd kunnen raken van die dewy glow dan je hoopt…

Blotten
Het is waarschijnlijk de meest gemaakte beauty-fout (of het best bewaarde expert geheim) ooit. Als je een face mist puur als hydrator gebruikt, bijvoorbeeld de Avène Eau Thermale Spring Water Spray (€ 3 voor 50 ml) met thermaal water, laat je het niet gewoon op je gezicht zitten. Waarom? Omdat dit type spray geen speciale vocht bindende bestanddelen bevat, zal het water uiteindelijk gewoon verdampen. Hierdoor zal je huid uiteindelijk juist droger aanvoelen. Oops! Spray het thermale water eerst rijkelijk over je gezicht, laat het even een minuutje zitten en – erg belangrijk – dep dan het overtollige vocht weg met een tissue.

face mist                face mist

Onder je dagcrème
Dat het juist beter is om bodylotion of olie op de nog vochtige huid aan te brengen is inmiddels een vrij bekende beauty tip (we hope!). Dus waarom datzelfde idee niet toepassen op het gezicht? Helemaal als er extra huid boostende en kalmerende ingrediënten aan de face mist zijn toegevoegd, zoals de essentiële oliën en botanische extracten in Bobbi Brown’s Face Mist (€ 28). Spray het product op je gereinigde huid en breng nu – zonder te blotten – je moisturizer er overheen aan. De lipiden (vetten) in de crème voorkomen dat het vocht verdampt en zorgt dat het wordt ingesloten in de huid, zodat de vochtbalans sneller herstelt.

face mist

Voor de baby-finish
De backstage truc om de gemake-upte huid van een baby perfect finish te voorzien (lees: plump, rozig en fris) zit hem wederom in de face mist. Spray tussen elke laag van je basismake-up – dus na dagcreme, primer, foundation, poeder etc – telkens een heel fijn laagje op de huid en breng het volgende product zoals gewend aan. Zo versmelten de laagjes mooier met elkaar en met de huid, in plaats van dat ze óp de huid blijven liggen. De Photo Finish Foundation Primer Water van Smashbox (€ 33,50) werkt bijvoorbeeld net als de befaamde primer, alleen dan veel lichter en verfrissender. Zeker het laatste zweempje over je poeder is volgens experts een must. Dit zorgt er namelijk voor dat die zichtbare chalky poederlaag verdwijnt.

face mist

Make-up fixer
Omdat de face mist er voor zorgt dat je make-up beter met de huid versmelt, zorgt dit er ook voor dat je make-up langer mooi blijft zitten. Maar sommige face mists dubbelen ook als make-up setting spray. En wie wil nou niet dat make-up de hele dag flawless blijft zitten? Waar de primer als het ware de base coat is van je make-up, fungeert een fixing spray als top coat. Sommigen varianten, zoals de budgetvriendelijke KIKO Face Make-Up Fixer (€ 7,90), houden de boel tot wel 16 uur op zijn plek en smudge-, humidity- en sweat proof, zonder de huid uit te drogen. Spray je gezicht van minimaal 10 cm afstand; eerst in een T-vorm en dan kruislings voor een extra longlasting resultaat.

face mist

Tekst: Emma Wagenaar
Beeld: The Gloss en Pinterest

Categorieën