Emma Wagenaar

How to: smeltproof make-up

21 juli 2015

Zinderende temperaturen en hoge luchtvochtigheid vragen om een uitgekiend make-upplan dat verder gaat dan waterproof mascara alleen. Niets ergers dan dat je zorgvuldige geschilderde gezicht binnen no time zuidwaarts zakt. Maar, no sweat! Met deze make-up tips houd je je look echt langdurig smeltproof.

1. Prime

Smeltproof make-up begint met een goede primer. Zie een primer maar als een soort cement. Enerzijds houdt het vocht buiten de deur en anderzijds ‘lijmt’ het je make-up vast aan de huid. Ga voor een matterende Shine of Oil Control variant, of – nog beter – de Redness Relief Primer SPF20 van Dermalogica (€ 59,90). Dankzij de lichtgroene tint en kalmerende ingrediënten houd je de oververhitte kreeft-look buiten de deur en is je huid tegelijkertijd beschermt tegen Uv-stralen. Met zo’n multifunctionele topper voorkom je ook nog eens dat je te veel laagjes (= smeltgevaarlijk) over elkaar heen hoeft aan te brengen.

2. Ace your base

Kun je niet zonder foundation? Zorg dan dat je een oil-free foundation op basis van siliconen in je make-up kit hebt zitten en breng hem aan in kruislingse bewegingen. De siliconen zorgen voor een barrière met de luchtvochtigheid en het kruislings aanbrengen voorkomt ‘zakken’. Zo blijft je foundation zitten waar ‘ie zit. M.A.C heeft er sinds kort zelfs eentje die gegarandeerd 24 uur waterproof is en toch vederlicht aanvoelt, namelijk de Pro Longwear Nourishing Waterproof Foundation (€ 34,50). Gebruik hem all over of alleen als concealer. Geen zweetaanval of tropische regenbui die hem zal doen verroeren.

3. Go creamy

Tijd om je favoriete poeder oogschaduw in te ruilen voor een crème variant, want zweet + poeder = not so pretty. Waterproof versies, zoals de Make Up For Ever Aqua Cream Eyeshadow (€ 13), worden bij warm weer niet cakey, smudgen niet en hopen ook niet op in vouwen of rimpeltjes.

4. Waterproof your mascara

Afstand doen van je favoriete mascara is als afstand doen van je geliefde designer tas. No way! Maar ja, die zwarte panda-ogen blijven dan wel gevaarlijk op de loer. Gelukkig zijn er speciale top coats die je zorgvuldig gekleurde wimpers met een transparante microfilm omhullen, waardoor ze toch water- en vetproof worden. Welke? De Double Fix’ Mascara van Clarins (€ 20,25) bijvoorbeeld.

smeltproof make-up tips

5. Stain it

We zijn helemaal vóór felgekleurde lippen in de zomer, maar met een lip stain heb je er de hele dag geen omkijken meer naar. Een lip stain is veel vloeibaarder dan een lipstick of gloss en heeft pigmenten die echt in de huid trekken, zodat de kleur veel beter blijft zitten. De Babydoll Kiss & Blush van Yves Saint Laurent (€ 36,50) dubbelt direct ook als blush. Hoe handig!

6. Blot

Zorg dat je altijd een doosje blotting papers bij de hand hebt, zoals de poedervrije Bobbi Brown Blotting Papers (€ 9). Het is de makkelijkste en meest onderhoudsvriendelijke manier voor het elimineren van een glimmende T-zone. De flinterdunne papiertjes nemen zweet en overtollig talg op zodat je huid weer haar natuurlijke matte teint terug krijgt.

7. Spray & go

Finishing touch voor smeltproof make-up is het gebruiken van een make-up fixing spray. Waar de primer als het ware de base coat is van je make-up, fungeert een fixing spray als top coat. Spray je gezicht van minimaal 10 cm afstand; eerst in een T-vorm en dan kruislings voor een extra longlasting resultaat. De Urban Decay De-Slick Make-Up Setting Spray (€ 25,80) is een super fijne, gewichtsloze variant die extra helpt tegen de vettige glimhuid.

Tekst: Emma Wagenaar

 

Categorieën