Iris Poldervaart

Greenery: Pantone’s kleur van 2017 brengt ons naar de natuur

12 december 2016

Het is inmiddels vaste prik: elk jaar roept Pantone dé autoriteit op het gebied van kleurcoderingen, een kleur uit tot kleur van het jaar. Voor het afgelopen jaar waren dat niet één, maar twee kleuren: rose quartz en serenity, een zacht roze tint en babyblauwe pastelkleur. In 2017 laten we de pasteltinten achter ons en zien we een fellere kleur in de hoofdrol: Pantone benoemde Greenery tot de kleur van 2017.

Nature’s neutral

Greenery is een levendige, frisse geel-groene kleur. Het doet denken aan de kleur van bladeren, gewassen en de natuur. Of, zoals Pantone het zelf omschrijft: “Greenery is nature’s neutral”. En dat is volgens Pantone precies wat we nodig hebben op dit moment: meer verbondenheid met de natuur.

Want zoals altijd is deze kleur niet zomaar uit de lucht komen vallen. De tint Greenery is zorgvuldig uitgekozen op basis van verschillende sociaal-culturele elementen. Hoe meer mensen opgaan in het moderne stadse leven, hoe meer behoefte ze hebben aan de rust en de eenheid die de natuur biedt, zo is de gedachte. Greenery geeft ons de hoop en geruststelling waar we zoveel waarde aan hechten, zeker in de periode van politieke en sociale onrust waarin we momenteel verkeren.

Trans-seasonal

Ook op de spring/summer 2017 catwalks zagen we deze kleur groen veelvuldig langskomen. De kleur werd onder andere verwerkt in de kleding bij Balenciaga, Max Mara, Mary Katrantzou, Pucci, Michael Kors, Kenzo en Zac Posen. Dat betekent overigens niet dat we deze kleur na de zomer niet meer zullen zien; Greenery is trans-seasonal en kan gecombineerd worden met andere Pantone tinten (denk goji bessen-roze en diep winters paars). Zo doet ‘ie het ook een prima als trend kleur voor het najaar.

Of Greenery ook op het gebied van haarkleuren een hit wordt is nog even afwachten, maar wat mode- en make-up betreft zal deze kleur het heel goed gaan doen. Wij hebben in ieder geval ineens enorm veel zin in matcha latte en appel- picknick op vers gemaaid gras. Wat jij?

Categorieën