Iris Poldervaart

Gevaarlijke beauty trends die nooit meer terug hoeven te komen

1 november 2016

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Tenminste, dat maken we onszelf wijs wanneer we onze benen harsen, wenkbrauwen epileren of wanneer we de gloeiend hete krultang weer eens net te dicht bij ons oor houden. Maar wist je dat wij het eigenlijk nog best makkelijk hebben als het op gevaarlijke beauty trends aankomt? Vroeger, toen was het pas afzien als vrouw. Benieuwd waar we het over hebben? Wij verzamelden 6 gevaarlijke beauty trends die echt nooit meer terug hoeven te komen. Valt die bikiniwax nog best mee.

Lood-nood

Het is misschien moeilijk voor te stellen in tijden van zonnebanken, zelfbruiners en spray tans, maar once upon a time wilden mensen maar wat graag wit zijn. En niet zomaar ‘hè, ik heb niet zoveel zon kunnen pakken deze zomer-wit’, nee, lijkbleek. En dat bereikte men niet met een onschuldig poedertje; een witte huid kreeg je door het gebruik van lood. Vooral van de 16e tot de 18e eeuw was lood een populair beauty-goedje; vrouwen mixten het met azijn (ruikt zo lekker) om zo een pasta te maken die ze rijkelijk op hun gezicht smeerden voor een bleke tint. Het grote probleem: door het gebruik van lood rotte de huid langzaam weg, waardoor er nog meer make-up nodig was om de onsmakelijke wonden en littekens te verbergen, waardoor de huid er nog slechter uit ging zien, waardoor er weer… nou ja, je snapt hem. Een nogal ongezonde vicieuze cirkel dus. Tel daar andere leuke bijwerkingen als miskramen, verlamming, geheugenverlies en zelfs de dood bij op en je snapt waarom het gebruik van lood in cosmetica tegenwoordig verboden is.

Belladonna girl

Hoe ver ga jij voor mooie ogen? Persoonlijk trekken wij de grens bij giftige oogdruppels. Maar ja, dat zijn wij. Onder Italiaanse vrouwen was het lang populair om het sap van Wolfskers – een dodelijke plant uit de nachtschadefamilie – als oogdruppels te gebruiken om zo de pupillen te vergroten. Niet geheel ontoevallig is de wetenschappelijke naam van deze plant dan ook Belladonna (voluit: Atropa Bella-donna), wat in het Italiaans ‘mooie vrouw’ betekent. Pas tegen het eind van de 20e eeuw besloten de mooie vrouwen dat het hebben van mooie ogen toch niet opweegt tegen hartfalen, blindheid en coma’s, allemaal bijwerkingen van Wolfskerssap.

Perfect met pesticide

Als je in de 19e eeuw een mooie zuivere huid wilde dan greep je al snel naar arsenicum, ook wel gebruikt als – jawel – pesticide. Hartstikke logisch, want arsenicum doodt rode bloedcellen en zorgt hiermee voor een gladdere, lichtere huid. Weg met ongewilde flaws als roodheid en puistjes dus, en ook sproetjes (zo niet hip in 18-nogwat) verdwenen als sneeuw voor de zon. Wat je ervoor terug kreeg? Ach, alleen maar misselijkheid, blindheid, haarverlies en inwendige bloedingen. Een kleine prijs om te betalen voor de perfecte huid, toch?

The Chair gevaarlijke beauty trends 2

Inzinker

Net als lood werd zink vaak gemixt met andere schoonheidsproducten zoals poeder en blush. Omdat het wassen van je gezicht in 18e eeuws Frankrijk niet als iets goeds werd gezien, droegen vrouwen deze make-up tot het langzaam begon te vervagen om er vervolgens een nieuwe laag op te smeren. Hierdoor drongen de schadelijke stoffen door in de huid en zelfs in het bloed, wat weer zorgde voor haarverlies, het loslaten van tanden, nagels en nierfalen. Ach ja, wie heeft er haar, tanden en nagels nodig als je de perfecte blush op hebt?

Stralend beauty-geheim

Als wij denken aan een stralende huid, dan denken wij niet letterlijk aan straling. Dat was in het begin van de 20e eeuw wel anders. In 1918 werd Radium nog aanprezen als bron van jeugd en schoonheid en gezien als “revolutionair beauty-geheim”. In de jaren ‘20 en ‘30 kon je Radium dan ook volop vinden in producten als gezichtscrème en tandpasta. Want ja, hoe kreeg je anders die stralende lach? Totdat wetenschappers erachter kwamen dat straling toch bést wel schadelijk is. Bummer.

X-RAYted beauty

Natuurlijk zou het ideaal zijn als er een makkelijke oplossing was voor zowel huidproblemen als ontharing. Helaas zijn röntgenstralen niet die oplossing. Daar dachten vrouwen in de jaren ‘20 toch net even anders over. Het was niet dat ze niet wisten dan de straling voor allerlei klachten (zoals verkleuring van de huid) kon zorgen, het kon ze gewoon niet zoveel schelen. Röntgenbehandelingen waren tenslotte een snelle, pijnloze manier om van overbeharing, acne en eczeem af te komen. Toen bleek dat de straling niet alleen voor een gladde huid maar ook voor kanker zorgde waren vrouwen echter snel klaar met deze beauty trend. Pak de scheermesjes er maar weer bij.

En, zijn er momenteel nog gevaarlijke beauty trends die jij graag zou willen afschaffen?

Bron: JustLuxe

The Chair gevaarlijke beauty trends

Categorieën