Iris Poldervaart

7 fouten die je maakt bij het wassen van je gezicht

4 juli 2017

Je gezicht wassen; hoe moeilijk kan het zijn? Best moeilijk, blijkt. Want als we de experts mogen geloven gaan de meeste vrouwen hier regelmatig de mist in. En dat kan niet alleen leiden tot onzuiverheden, maar ook tot een droge of doffe huid en zelfs – slik – rimpels. Het zou dus zomaar kunnen dat de huidproblemen die jij wijdt aan slechte voeding of slaapgebrek eigenlijk terug te leiden zijn tot de manier waarop jij je gezicht schoonmaakt. Wij verzamelden de 7 fouten die je maakt bij het wassen van je gezicht – waarvan je niet eens wist dat je ze maakte. En omdat het nooit te laat is om je slechte gewoontes aan te passen, leggen we je ook meteen uit hoe het dan wel moet.

1 – Je gebruikt niet de juiste producten voor jouw huidtype

We beginnen meteen met een lastige, want om de juiste producten te gebruiken moet je natuurlijk wel weten wat jouw huidtype is. En daar gaat het vaak al direct fout. Veel vrouwen letten namelijk op de overduidelijke, oppervlakkige signalen en concluderen daaruit dat ze een droge, vette of gecombineerde huid hebben; diagnoses die in de praktijk lang niet altijd kloppen. Om achter jouw echte huidtype te komen volg je de volgende stappen: was je gezicht, breng twee uur lang niets aan op je huid en kijkt vervolgens goed wat je ziet; droge plekken of juist glans? Alleen door je huid even met rust te laten, weet je hoe ‘ie er echt uitziet. Wordt het je allemaal even teveel wanneer je voor het huidverzorgingschap staat? Onthoud dan dat mensen met een vette huid het beste een gel cleanser kunnen gebruiken, terwijl mensen met een droge huid juist meer hebben aan een hydraterende lotion.

2 – Je wast je handen niet van tevoren

Vieze handen (en die heb je al snel, als je regelmatig aan je telefoon zit bijvoorbeeld) dragen enorm veel bacteriën met zich mee. En die bacteriën kunnen weer voor nare infecties zorgen, zeker als je open wondjes of puistjes in je gezicht hebt. Je handen goed wassen voordat je je gezicht reinigt is dus écht essentieel.

3 – Je scrubt te veel

Af en toe exfoliëren is prima. Sterker nog; het verwijderen van dode huidcellen kan wonderen doen voor de kwaliteit van je huid. Maar zoals eigenlijk alles waar ‘te’ voor staat, is ook het te vaak scrubben van je huid niet bepaald goed voor je. Scrubs bevatten vaak kleine deeltjes met scherpe randjes die je huid op den duur kunnen irriteren en zelf permanent kunnen beschadigen, wat resulteert in het ontstaan van lijntjes en rimpels. Beperk je scrubbeurten dus tot twee keer per week, en kijk ook uit met elektrische reinigingsborstels voor je gezicht.

4 – Je wast met te warm water

Zeker mensen die hun gezicht onder de douche wassen (want: lekker snel en makkelijk) maken zich hier schuldig aan. Toch kun je de warme kraan beter iets verder dichtdraaien wanneer je je gezicht wast; heet water verpest de vochtbalans in je huid, waardoor je huid trekkerig kan aanvoelen en je talgklieren in overdrive gaan om het vochtgebrek te compenseren.

5 – Je wast producten te snel af

Je gezicht wassen is geen kwestie van aanbrengen, afspoelen, en gaan. Vaak hebben producten iets langer nodig om optimaal in te werken. Probeer je cleanser zeker 30 seconden grondig (maar zeker niet hardhandig) in te masseren voordat je je gezicht goed afspoelt.

6 – Je droogt je gezicht af met een vieze handdoek

Heb je je gezicht net zorgvuldig gewassen, doe al je goede werk weer teniet met een vieze handdoek. Zo zonde! Het beste is om iedere keer dat je je gezicht wast een nieuwe, schone handdoek of washand te gebruiken. Je wasmand zal misschien iets sneller uitpuilen, maar je huid gaat er ontzettend blij mee zijn. En nu we het toch over het afdrogen van je gezicht hebben: nooit wrijven, altijd deppen.

7 – Je vergeet je gezicht te wassen

De grootste zonde van allemaal: je gezicht niet wassen. Zelfs als het maar om één avond per week gaat (bijvoorbeeld als je na een lange nacht drinken en dansen doodmoe thuis komt) kan dit ontzettend veel schade aanrichten. Want eerlijk: wegen die 5 minuten extra slaap echt op tegen de verstopte poriën, puisten en rimpels? Wees dus streng voor jezelf en zorg dat je voordat je je bed induikt écht even het vuil en make-up van je gezicht haalt. Beloofd?

Dat waren ze: de fouten die je maakt bij het wassen van je gezicht. Aan welke maak jij je schuldig? En vergeet niet te checken hoe je het wassen van je haar ook probleemloos laat verlopen.

 

Categorieën