Iris Poldervaart

Zo koop je de juiste foundation online

1 augustus 2018

Tegenwoordig kopen we bijna alles online. Inderdaad, bijna. Want hoe makkelijk online winkelen ook is, er zijn van die producten die je toch liever zelf test voor je ze in je (digitale) winkelmandje gooit. Dit geldt bijvoorbeeld voor foundation. Zeker wanneer je niet bekend bent met het merk is het bijna onmogelijk om in te schatten welke kleur je nodig hebt. Plus, of de formule iets doet voor jouw huid is ook nog maar de vraag. Zonde, want bekende en minder bekende merken brengen momenteel aan de lopende band nieuwe producten uit. En die zijn hier in Nederland helaas lang niet allemaal in de winkel verkrijgbaar. Gelukkig hoeft het vinden van de goede foundation online niet onmogelijk te zijn. Met deze tips slaag je wel.

Ontdek wat de ondertoon van jouw huid is

Grof gezegd kan dit onderverdeeld worden in drie categorieën: koel, warm en neutraal. Om te checken tot welke groep jij behoort, kun je kijken naar je aderen, haarkleur en ogen. Wanneer mensen met een koele huid naar hun aderen kijken, bijvoorbeeld in hun pols, zien ze kleuren als blauw en paars. Daarnaast hebben ze vaak blond haar en blauwe, grijze of groene ogen. Mensen met een warme ondertoon zien groene aderen. Daarnaast hebben ze vaak bruine ogen en haar met een warme gloed. Tot slot is er de neutrale ondertoon. Mensen met een neutrale huid zien niet duidelijk één kleur in hun huid, maar juist een mix.

Stap 2:

Wat betekent dit wanneer je het vertaalt naar verschillende tinten foundation? Mensen met een koele ondertoon kunnen het beste kiezen voor een foundation waar meer roze pigmenten in zitten. Mensen met een warme ondertoon zien er beter juist beter uit met een foundation die iets geler is. Wanneer jouw ondertoon neutraal is, kun je het beste gaan voor een foundation die niet overduidelijk koele of warme pigmenten bevat. Veel merken werken tegenwoordig met letters en codes zoals ‘C’ voor cool, ‘W’ voor warm en ‘N’ voor neutral die aangeven voor welke ondertoon de tint een match is. Mocht je toch twijfelen, dan kun je het beste kijken of je nek overwegend warm of koel is. Het is tenslotte belangrijker dat je foundation matcht met je hals dan met je handen.  

Weet voor welke look je gaat

Wil je volledige dekking, die alle plekjes, vlekjes en wallen camoufleert, of ga je liever voor een look die iets subtieler en natuurlijker oogt? Aan de hand hiervan kun je bepalen of je voor een full coverage of medium coverage foundation gaat, of misschien toch liever voor een BB cream of CC cream. Naast egaliseren kan een foundation ook matteren of juist een glans aan je huid geven. Let dus op woorden als ‘matt finish’ of juist ‘illuminating’ en ‘glow’ om te finish te bereiken die jij wil.

Check de reviews

Wanneer je in de winkel make-up koopt, kun je je nog wel eens laten overrompelen door het verkooppraatje van de verkoper. Dat probleem heb je gelukkig niet wanneer je foundation online koopt. Veel online cosmetica shops laten klanten eerlijke reviews plaatsen, zowel positief als negatief. Vaak kun je selecteren op reviews van mensen die jouw huidskleur- en type hebben, zodat je zeker weet dat de resultaten vergelijkbaar zijn.

Bekijk swatches

Als je eenmaal weet wat jouw huidtype is en voor welke finish je gaat, kun je gericht zoeken naar swatches van de foundation die je op het oog hebt. Je vindt foto’s van swatches vaak op de website van het merk zelf. Maar ook op beautyblogs en op Instagram kom je een heel eind. Hoewel reviews van grote influencers en bloggers nog wel eens betaald en dus niet geheel objectief zijn, spreken swatches eigenlijk altijd voor zich. Uiteraard is het ook hierbij belangrijk dat je swatches bekijkt op een huidskleur die overeenkomt met die van jou. Eén tint foundation kan er op een warme en een koele huid totaal verschillend uitzien.

Cheat sheet

Is er een bepaalde foundation die je eerder gebruikt hebt en goed beviel? Dan kun je op websites als Findnation en Temptalia’s Foundation Matrix bijna wel een match vinden.

Tip: twijfel je tussen twee tinten van dezelfde foundation? Ga dan altijd voor de lichtste van de twee.

Ook handig: zo voorkom je foundation flashback.

Categorieën