Iris Poldervaart

Eco-beautiful: je ultieme gids voor een groene beauty routine

20 oktober 2015

The Color goes green! Deze week staat helemaal in het teken van eco-friendly haar en beauty. Een ecologische beauty routine is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jou. Want zeg nou zelf, wil je echt elke dag je huid vol smeren met een product waarvan je de helft van de ingrediënten niet eens kunt uitspreken, laat staan begrijpen? Dat dachten wij ook niet. Groen is de toekomst! Benieuwd hoe jij je beauty routine helemaal eco-proof maakt? Wij geven je de beste tips en tricks.

The power of multitasking

Het gebruiken van multifunctionele beautyproducten heeft eindeloos veel voordelen. Eén stick gebruiken als lipkleur en blush? Zo enorm handig! Het neemt een stuk minder plek in in je make-uptasje of badkamerkastje, je bespaart tijd, het is fijn voor je portemonnee en, je raadt het al: het is goed voor het milieu. Het is eigenlijk heel simpel: minder verschillende make-up producten betekent minder energieverbruik tijdens productie én minder afval. Win-win!

All natural

Misschien wel heel voor de hand liggend, maar het moet toch even gezegd worden: verkies natuurlijke producten altijd boven make-up waarin veel chemische stoffen verwerkt zitten. Het kost misschien even tijd om alle lijstjes en labeltjes te lezen wanneer je voor nieuwe shampoo en conditioner gaat shoppen, maar geloof ons, het is het echt waard. Na een tijdje weet je niet meer beter en spot je de ‘verboden’ ingrediënten op een meter afstand. Om te onthouden: wanneer je op jouw flesjes, potjes en tubes de woorden ‘parabenen’, ‘ftalaten’ of ‘sodium lauryl sulfaat’ ziet is het tijd om van merk te switchen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je alvast even op weg: welke nagellakjes helemaal vrij zijn van nasty stoffen lees je hierDaarnaast helpt de app Think Dirty door je in één simpel overzicht je vertellen wat al die gekke ingrediënten nou eigenlijk precies betekenen.

Brush up

Ook je make-up kwasten doen mee aan de eco-trend. Kies voor kwasten gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en laat  de plastic kwasten liever in de schappen liggen. De productie van deze kwasten is vaak schadelijk voor het milieu en daarnaast gaan ze vaak een stuk minder lang mee.

Shampoo break

Eerlijk zeggen, hoe vaak was jij je haar? Waarschijnlijk te vaak. Het klinkt misschien gek, maar probeer eens te minderen met wasbeurten. Je haar heeft zeker niet elke dag shampoo nodig; sterker nog, het gebruiken van teveel shampoo kan naast het milieu ook nog eens je haar beschadigen. Stel het wassen een dagje uit en kies wanneer je haar toch wat vettig aanvoelt liever voor droogshampoo. De hoeveelheid water die je op deze manier bespaart is helemaal eco-proof. En als dat je niet overtuigt, denk dan eens aan wat je kunt doen in de tijd die je ‘s ochtends niet besteedt aan het wassen van je haar: dat zijn dus vijf minuten die je langer in bed kunt doorbrengen of de cappuccino die je nog even kunt halen voor je werk.

Reduce, reuse, recycle

Recyclen loont! Wist je dat je bij sommige huidverzorging- en make-upmerken korting krijgt op je eerstvolgende aankoop wanneer je een oude verpakking inlevert? Voor elke zes oude MAC lippenstifthulzen die je inlevert bij een MAC store of counter krijg je bijvoorbeeld een nieuwe lippenstift helemaal gratis. Make-up opmaken was nog nooit zo leuk! Ook bij Scandinavische favoriet &Other Stories krijg je korting op je volgende aankoop wanneer je oude beauty verpakkingen inlevert. Voortaan gooi jij je lege verpakkingen nooit meer zomaar in de prullenbak.

 

Tekst: Anna van der Griend

 

 

 

 

Categorieën