Georgien Modijefsky

Cosmetica apps voor gezondere keuzes

18 december 2016

In een wereld waar het hip is om gezond en bewust te eten, wordt men ook steeds bewuster van wat voor producten ze gebruiken op hun huid en haar. En als er op de verpakking “100% natuurlijk” staat is het goed, toch? Dat zou je denken, maar niets is minder waar. Gelukkig zijn er een aantal handige cosmetica apps op de markt die je helpen uit te pluizen wat er nou eigenlijk in je producten zit.

Productlabels kunnen zeer misleidend zijn. De claims die op de verpakking staan of in de reclame worden gemaakt zijn niet altijd waar. Het beste wat je kan doen (zonder door het lange en dure proces te gaan om elk product in een lab te ontleden) is naar de ingrediëntenlijst kijken. Maar wat betekenen al die ingewikkelde termen?  Nu kun je uren doorbrengen op Google om dit uit te vinden, of je download gewoon één van deze handige cosmetica apps die je alle ingrediënt informatie geven die je nodig hebt.

Think Dirty

The Chair Cosmetica Apps

De oprichtster van de Think Dirty app kwam met het idee door ervaringen met borstkanker in de familie. Door deze ervaringen besloot ze research te doen naar alle mogelijke oorzaken van borstkanker, waaronder over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica. Deze research bleek knap lastig en zo vond zij een gat in de markt. In 2013 lanceerde ze Think Dirty, een app die over de gegevens beschikt van meer dan 350.000 producten.

Het enige wat je hoeft te doen is de barcode scannen van een product waar je geïnteresseerd in bent. De app geeft je dan meteen een overzicht met makkelijk te begrijpen informatie over het product, de ingrediënten en “schonere” opties.

EWG’s Healthy Living App (Skin Deep)

The Chair Cosmetica Apps

Het begon met de app Skin Deep. Jane Houlihan, voormalig vice president van Environmental Working Group (EWG) Research, vroeg zich af hoeveel verzorgings- en cosmeticaproducten een persoon op een dag gebruikt. Toen was het balletje aan het rollen gebracht. Na uitgebreide research kwam de organisatie met Skin Deep: een app die informatie gaf over verzorgingsproducten en cosmetica. Deze applicatie hebben zij later gecombineerd met hun andere app Food Scores. Samen vormen deze de app EWG’s Healthy Living, waar je dus niet alleen informatie kan krijgen over je verzorgingsproducten en cosmetica, maar ook over voedselproducten.

Ook bij deze app hoef je het product alleen maar te scannen. De applicatie geeft dan productinformatie en het product een rating van hoe goed (of slecht) dit product voor je is. Ook geeft het advies over welke ingrediënten je beter kan vermijden.

Zelf uitgebreid research doen naar alle productopties om de beste te kunnen kiezen is aardig wat werk. Cosmetica apps als deze maken het leven toch weer een stukje makkelijker.

 

Beeld: Moda Irene, Think Dirty, EWG

Categorieën