Iris Poldervaart

Deze 6 lipstick fouten mag je nooit meer maken van de experts

26 april 2017

Het aanbrengen van lipstick klinkt in theorie zo makkelijk: je kleurt binnen de lijntjes (al heeft Kylie Jenner dat ook al een stuk ingewikkelder gemaakt) en je zorgt ervoor dat er zo min mogelijk op je tanden komt. Toch gaat er in de praktijk nog best wel eens iets mis bij het gebruiken van lipstick. Ja, ook bij ons en waarschijnlijk ook bij jou. Benieuwd naar de 6 lipstick fouten die de experts écht niet meer willen zien? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Je brengt lipstick aan op droge lippen

Met stip op één op het lijstje van veelvoorkomende lipstick fouten: droge lippen. In ons wisselvallige klimaat heeft bijna iedereen er wel last van. En dat voelt niet alleen oncomfortabel, het ziet er eigenlijk ook best wel naar uit. Zeker matte, langhoudende lipsticks kunnen velletjes lijntjes benadrukken. Maar geen nood, want er is een oplossing. Exfolieer je lippen zacht, bijvoorbeeld met de M.A.C Lip Scrubtious sugar scrub. Breng vervolgens, nog voordat je je make-up doet, een flinke laag hydraterende lippenbalsem op. Laat deze zitten terwijl je je make-up doet en haal het ‘teveel’ aan product weg door zacht met een tissue tegen je mond te duwen. Hierna kun je je de rest van je lipproducten aanbrengen. Wedden dat je lipstick de rest van de dag stukken mooier blijft zitten?

Je gebruikt geen lipliner

Geen lipliner gebruiken hoeft niet altijd een fout te zijn; sommige mensen zweren erbij, terwijl andere mensen het maar een gedoe vinden. Maar als je merkt dat je lipstick gedurende de dag (of zelfs direct na het aanbrengen) uitloopt in de lijntjes rond je lippen, dan is het zeker geen gek idee om eens een lippotlood te proberen. De truc is om de lipliner niet vóór, maar na je lipstick aan te brengen. Op deze manier het potlood vormt het potlood als het ware een ‘barrière’ voor de lipstick. Bang dat de lijnen die je zet met de lipliner te opvallend zijn? Gebruik dan een transparant lippotlood. Deze helpt wel tegen het bloeden van je lipstick, maar laat geen zichtbare kleur achter.

Je gebruikt de verkeerde kleur lipliner

Het kan ook dat je wél een fervent lipliner gebruiker bent, maar dat de kleur van je liner niet helemaal overeenkomt met die van je lipstick. Begrijpelijk, want het is af en toe ook gewoon een struggle om de juiste kleuren bij elkaar te matchen – de lip kits van Kylie Jenner (daar is ze weer) zijn niet voor niets zo’n succes. Zorg ervoor dat je lipliner nooit meer dan één tint lichter of donkerder is dan de lipstick waarbij je hem wilt gebruiken. Kijk daarnaast ook naar de ondertoon van de lipstick; ga niet voor een koele kleur lipliner terwijl je lipstick een warme ondertoon heeft, of andersom. Wil je de liner gebruiken om je lippen te contouren? Kies dan een exemplaar dat één tint donkerder is dan je eigen lipkleur, maar nooit meer dan dat.

Je hebt moeite met het volgen van je liplijn

Het kan lastig zijn om de vorm van je lippen precies te volgen, zeker met een wat ‘lompere’ lipstick. Ook hier biedt een lippotlood uitkomst. Dit trucje werkt het best wanneer je begint met linen bij je cupidoboogje, het kuiltje in het midden van je bovenlip. Wanneer je deze hebt aangezet, werk je vanaf de buitenste hoeken van je bovenlip naar het midden toe, totdat je de lijntjes met elkaar verbindt. Doe vervolgens het hetzelfde bij je onderlip (minus het cupidoboogje, uiteraard). Op deze manier is het bijna onmogelijk om de mist in te gaan.

Je gebruikt geen goede basis

Dat je verzorgende en glanzende lipsticks gedurende de dag een aantal keer moet bijwerken, daar ontkom je niet aan. Toch zijn er trucjes die ervoor zorgen dat je je lipstick niet na elke slok opnieuw hoeft aan te brengen. Kleur, voordat je je lipstick opdoet, eerst je hele mond in met een lippotlood in (om en nabij) dezelfde kleur als je lipstick. Mocht je die niet bij de hand hebben dan volstaat een lipprimer uiteraard ook, bijvoorbeeld die van NYX. Voor een extra langhoudend effect dep je zacht met een tissue over je lipstick en breng je vervolgens nog een keer lipliner of -primer aan en daaroverheen nóg een laag lipstick. Genoeg om elke maaltijd te doorstaan.

Je vergeet de hoekjes

Het is één van de lipstick fouten die make-up artists maar al te vaak zien: vergeten hoekjes. Om ervoor te zorgen dat je echt je hele lip meeneemt zonder dat je uitschiet en over-lijnt, doe je je mond goed open en gebruik je voor de binnenste hoekjes een lippenceel in plaats van dat je de lipstick direct op je lippen aanbrengt.

Deze lipstick fouten maak jij voortaan dus nooit meer. En dan kun je nu meteen aan de slag met de leukste lipstick trends van het moment.

Categorieën