Emma Wagenaar

5 Fav’s: nasty-free nagellak

24 september 2015

The Chair deelt elke twee weken haar top 5 favoriete producten. Deze keer: nasty-free nagellak. Uiteraard in de hotste kleuren voor deze herfst.

Alleen de geur van conventionele nagellak verraadt al dat er waarschijnlijk niet zulke gezellige ingredienten in zitten. Gelukkig zijn merken die niet alleen mooie, snel drogende en lang houdende nagellak op de markt brengen, maar ook veilige zonder nasty chemicaliën op dit moment super booming. Je nagels lakken met een kleurtje die lief is voor mens én milieu maakt je manicure toch een stuk leuker…

The Chair’s 5 favoriete nasty-free (5-free) nagellak:

  1. Scotch Naturals in Seaboard (€ 17,80 via PureBeautyBoutique): deze non-toxic nagellak op waterbasis verdient bijna het predikaat all-free. Want naast 5-free zijn deze lakjes ook nog een vrij van andere industriële oplosmiddelen en kleurstoffen. 
  2. Lauren B. Beauty in Rosé on Robertson (€ 15,95): dit merk van het nichtje van hair master Philip B. kan zich dankzij de super Gel-Like Top Coat qua glans en duurzaamheid zelfs meten met de nieuwe generatie gel-effect nagellakjes.
  3. Chanel Le Vernis in Écorse Sanguine  (€ 23,50): surprise, surprise! Ja, het luxe Chanel bewijst maar weer dat cosmetica van sommige high-end fashion brands net zo friendly kunnen zijn als hun hippie-ish soortgenoten.
  4. Kure Bazaar in Hippie Chic (€ 16,95 via Skins): maar liefst 85% van de ingrediënten zijn natuurlijk – zoals houtpulp, aardappelen en katoen – en dat maakt dit merk zo bijzonder. Totally eco-fabulous!
  5. LVX in Dahlia (€ 15,95 via Reina Organics): deze nagellak is niet alleen 5-free, maar ook nog eens vegan. Dat betekent 100% diervriendelijk, dus geen dierlijke ingrediënten en niet getest op dieren.

nagellak

Big 3, Big 4 en Big 5
Binnen de ‘nasty-free’ nagellakken zijn drie belangrijke categorien te onderscheiden, namelijk 3-free, 4-free en 5-free. Eigenlijk betekent het precies wat het zegt, dus nagellak zonder het genoemde aantal chemische stoffen. Dibutylftalaat (een weekmaker die ervoor zorgt dat nagellak niet chipt en glans geeft) is voor producten verkocht in de E.U. verboden terrein. Het stofje is erg slecht voor mens en natuur en wordt o.a. gelinkt aan kanker, geboortedefecten, verstoorde hormoonbalans, onvruchtbaarheid en vroeggeboorte. De 1-free krijg je er hier in Europa dus in ieder geval al ‘gratis’ bij. De andere stoffen die er tegenwoordig steeds vaker worden uitgelaten staan vooral bekend als irriterend voor de huid of luchtwegen. Welke? We zetten ze even voor je op een rij:

3-Free: zonder formaldehyde (conserveermiddel), tolueen (verdunner) en dibutylftalaat.
4-Free: zonder formaldehyde, tolueen, dibutylftalaat en tosylamide formaldehyde hars (zorgt voor uitharding en glans).
5-Free: zonder formaldehyde, tolueen, dibutylftalaat, formaldehyde hars en kamfer (geurstof en conserveermiddel).

Er zijn zelfs merken die pretenderen 6-free en zelfs 7-free zijn (meestal doelend op parabenen en xylene). Alleen is dit vooral marketing praat. Parabenen en xylene worden namelijk al zelden of nooit in nagellak gebruikt.

Wil je meer weten over het wel en wee van bepaalde ingredienten in cosmetica? Kijk dan op dit overzicht van ‘cosmetic cop’ Paula Begoun.

 

Tekst: Emma Wagenaar

Categorieën